Titan används som implantat både i käkarna och övriga delar av kroppen. För en del fungerar det bra medan andra får besvär med extrem trötthet, muskelvärk, utslag på huden och mycket mer. Det kan vara allergi mot titan. Var därför uppmärksam på eventuella biverkningar en tid efter att implantat av metall satts in.

Att man kan vara allergisk mot titan är inte så väl känt. I vanliga hudtester upptäcks inte titanallergi utan man behöver göra andra tester som svensk sjukvård inte bistår med. Den så kallade Melisatesten rapporterar att omkring 4 procent av testade personer är allergiska mot titan. 

Redan innan ett implantat sätts in kan man ha blivit exponerad och fått allergiska reaktioner utan att man riktigt förstått det. Titan finns nämligen överallt runt omkring oss i livsmedelstillsatser, mediciner, kosmetika, tandkräm och godis som det vita färgämnet titandioxid ( E171). 

Allergier mot titan kan orsaka stora besvär om man exempelvis sätter in höft- eller tandimplantat. Om alternativ utan metaller finns bör de användas. Känner man sig ändå tvungen att ha ett implantat, spik eller clips i titan är det bra att testa om man är allergisk innan det sätts in. Enda säkra sättet för sådan allergikontroll är Melisa-testerna

Viktigt är också renheten i titanimplantatet. Bäst är legeringar med minst 98 % titan. Tyvärr finns risk att implantat är förorenade av nickel och vi vet att en relativt stor andel av befolkningen är känslig för nickel. I värsta fall kan folk tro att de är känsliga för titan. 

Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är dock att de som är allergiska mot nickel eller någon annan metall oftast inte heller tål andra metaller. Tänk också på att inte blanda ihop allergi mot titan med de galvaniska strömmar som kan uppstå mellan olika metaller.  Läs mer om det här

Till mer information om titanallergi inklusive länkar till forskningsrapporter (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

Till Heavy Metal Detox Summit Samtliga föredrag från avgiftningskonferensen i Berlin 2019 finns att köpa här.
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu