- Hälsa
- Politik
De flesta svenskar får för lite D-vitamin, vilket varit känt länge. Därför berikas livsmedel i dag med D-vitamin och framför allt har det gällt mjölk. Men nu finns beslut på att fler livsmedel ska berikas med D-vitamin och att nivåerna ska höjas. Det kan få betydelse för den allmänna hälsan, men är också bra för tänderna.
D-vitamin har alltmer kommit att betraktas som ett hormon och man behöver betyligt högre halter än vad man tidigare trodde. D-vitamin behövs för många funktioner bland annat ökar risken för karies vid D-vitaminbrist. Även andra sjukdomar ökar i områden med brist på D-vitamin och det gäller exempelvis prostatacancer och depressioner.
Vi i Norden lider ofta brist på D-vitamin då speciella våglängder av UV-ljus behövs för bildning av D-vitamin från kolesterol. Så gott som inget D-vitamin bildas under vinterhalvåret från ungefär oktober till april. Beroende på när kroppens D-vitamin tar slut efter sommaren så kan man få vinter- eller vårdepressioner. Det är nästan omöjligt att få tillräckligt med D-vitamin från kosten.
Vissa tandläkare föreslår D-vitamintillskott för bättre inläkning av exempelvis implantat eller vid andra problem med tänderna. Men även C-vitamin och mineralerna kalcium, fosfor och magnesium behövs för att tänderna ska kunna remineraliseras och må bra. Buljong kokt på märgben eller kycklingben är bra sätt att få i sig mineralerna och de fettlösliga vitaminerna.
De nya kraven på berikning av D-vitamin berör särskilt tillverkare av vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk samt fil, yoghurt och flytande margarin som fram tills nu berikat sina produkter på frivillig basis. Även ekologiska produkter omfattas av den nya lagstiftningen. För att företagen ska hinna anpassa sig till de nya berikningskraven kommer de äldre reglerna att fortsätta gälla under en övergångsperiod, till och med den 15 maj 2020.
Till artikel i Dagens Medicin
Till tidigare artikel om D-vitamin och sjukdomar på Tf:s hemsida