Alltmer forskning visar att tarmbaterierna och vårt mikrobiom har enorm stor betydelse för hälsan och humöret. Tarmen har kontakt med hjärnan bland annat med hjälp av tarmens bakterier. En dålig tarmflora kan tursamt nog förbättras med hjälp av kosten. Det berättar Fredrik Paulún i en intervju. Det finns också starkt forskningsstöd för bakterierna stora betydelse. Kvicksilver från amalgam kan påverka tarmfloran och många har efter amalgamsanering tillfrisknat - möjligen till följda av att tarmfloran normaliserats.

Tarmflorans betydelse blir alltmer uppenbar. Fortsatta besvär med trötthet, depressioner, ångest  eller liknande besvär kan mycket väl bero på en icke-funktionell tarmflora. Många av dagens psykiska problem kan ha samma orsak.

Näringsfysiologen Fredrik Paulún anser att tarmfloran är den enskilt största faktorn som bidrar till sjukdom och ohälsa. Kosten har stor betydelse och han föreslår därför fiberrik diet. Dock kan personer med skadad tarm ha svårt att klara fiberrik diet. Se därför även information om GAPS-dieten nedan.Fredrik Paulún säger bland annat så här:

– Intag av fibrer gynnar vår tarmflora och skapar korta fettsyror som är ett förträffligt bränsle för hjärnan. Detta får effekt på väldigt mycket, till exempel vår kondition, vår minnesfunktion och så vidare. Så fibrer ger oss väldigt mycket tack vare att de också föder goda bakterier. Man kan se bakterierna som en näringsfabrik som gör näring åt oss: till exempel korta fettsyror, K-vitamin, B-vitamin och en massa intressanta saker.

Han berättar också att autoimmuna sjukdomar beror på ett aktivt och starkt immunförsvar som gör att de egna vävnaderna kan angripas. Normalt ska immunförsvaret inte agera så utan selektivt ager mot parasiter och bakterier. Under stress försämras tarmfloran och därmed skapas ett överaktivt immunförsvar. Att återställa tarmfloran är därför väldigt viktigt.  Bakterierna bildar också viktiga vitaminer. Att bygga upp en bättre tarmflora med hjälp av kosten är därför en av de viktigaste åtgärderna för att må bra. Se mer artkeln i Kurera via länken nedan.

​Tarmens betydelse finns belagd i modern forskning​. Länken nedan leder till en sammanfattande artikel med fler referenser. Det forskarna konstaterar är att om modern under graviditeten är stressad försämras barnets tarmflora och den förbättras av att mamman under senare delen av graviditeten tar tillskott av bakterier och omega-3-fettsyror. Kejsarsnitt är också negativt för tarmfloran, men det kan korrigeras med att barnet smörjs in med slidsekret från mamman. Antibiotika under graviditeten eller om antibiotika ges till barnet före tre års ålder finns också risk för sämre tarmflora. 

Forskarna konstaterar att vagusnerven tar upp signaler från bakterier i tarmen och kan därför snabbt kommunicera med hjärnan. Bakerierna har förmåga att påverka både centrala nervsystemet och kroppens metabolism. Försök med möss visar t ex att bakterier påverkar risken för fetma liksom risken för autism. Därmed finns förklaringar till flera olika sjukdomar som extrem trötthet, depression, schizofreni liksom autism och ADHD: 

Intressant är också att metformin, som ges till patienter med diabetes typ 2, nyligen visat att läkemedelet i först hand påverkar tarmfloran. Detta anses vara den viktigaste orsaken till att metformin hjälper mot diabetes. Det som inträffar är att en förbättrad tarmflora bättre bryter ner socker och hindrar att det går så snabbt ut i blodet. Att påverka tarmfloran tar ett tag och det är troliga anledningen att läkemedlet verkar först efter en tid. Det finns således all anledning att vara rädd om sin tarmflora.

​Om tarmarna är mycket förstörda ​och tarmens skyddade lager av bakterier är borta kan delar av tarmslemhinnan förstöras. Det innebär att tarmen är oerhört skör och fibrer kan då vara negativt. Se mer www.gaps.me

Intervju med Fredrik Paulún i tidskrifen Kurera
Till artikel i Tf-bladet om tarmfloran
Till den vetenskapliga reviewartikeln (engelska)

Sök på denna hemsida för att hitta mer om tarmfloran
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)