Statligt tandvårdsstöd finns och består av olika delar. Högkostnadsskyddet är viktigast, men det ger betydligt mer pengar till den som kan gå in med ett kapital på 9000 kr än den som kanske bara har råd att laga några få hål. Hela systemet är orättvist och missgynnar dem som är fattiga och saknar ekonomiska medel. 

Tanken med det statliga tandvårdsstödet är att upprätthålla en god tandhälsa och ge tandvård till en rimlig kostnad för dem med stora tandvårdsbehov.

Det statliga tandvårdsstödet består av :

  • ett allmänt tandvårdsbidrag
  • ett särskilt tandvårdsbidrag
  • ett högkostnadsskydd

Det allmänna tandvårdsbidraget ska uppmuntra vuxna att regelbundet besöka tandläkare för undersökning och förebyggande vård. Bidraget är antingen 150 eller 300 kronor per år, beroende på ålder. Det är alltså en mycket liten del av tandvården och gör att en vanlig undersökningen får några hundra kronor i rabatt. Själv kanske du ändå måste betala mellan 500 och 700 kr för undersökningen. 

Högkostnadsskyddet innebär att du vid mer omfattande behandlingar bara behöver betala en del av kostnaden själv. För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet beräknas utifrån. Tar tandläkaren mer betalt får du betala överskjutande belopp själv. Högkostnadsskyddet beräknas för en 12-månadersperiod, dvs tandvård under ett år.

Själv betalar man de första 3.000 kronor enligt referensprislistan. Sedan ges ersättning på:

  • 50 procent av kostnader som överstiger 3.000 kr enligt referensprislistan
  • 85 procent av kostnader som överstiger 15.000 kr enligt referensprislistan

Hela systemet bygger alltså på att man först betalar minst 3000 kr innan något som helst stöd ges. Därefter får man hälften av kostnaden enligt referensprislistan betald av försäkringskassan. Kommer man över 15 000 kr betalar man bara 15 procent av kostnaden och det är nu det blir riktigt lönsamt. Då har man själv redan betalat först 3000 kr och därefter hälften av 12000kr (dvs 6 000 kr) tills man uppnått 15 000 kronorsgränsen.

Om man ska göra omfattande åtgärder i tänderna kan summorna lätt komma upp till över 15 000 kr. Det gäller exempelvis om man sätter in implantat eller gör skalfasader. 

Den som har tillräckligt med pengar och som vill göra en del estetiska korrigeringar eller av olika anledningar behöver implantat får alltså gott stöd av staten. De som saknar pengar för att ens komma upp i de första 3000 kronorna (undersökning plus två kompositfyllningar) får egentligen inga subventioner alls. Tandvårdsstödet är därför extremt orättvist och gynnar dem med mycket pengar. 

Till mer information om tandvårdsstödet på TLV

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)