Tandhälsan ska inte vara en klassfråga, säger Annika Strandhäll som tar över ministerposten för tandvården liksom för hälso- och sjukvåden efter Gabriel Wikström. Strandhäll aviserar en ny utredning och lite småpengar till tandvårdsbidrag för äldre. Tandvårdsskadeförbundet menar dock att tandvården behöver ingå som del i hälso- och sjukvården för att alla ska få möjlighet till tandvård efter behov.

Tandvård kostar olika beroende på vilken tandläkare man går till. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har stora problem med dentala material och tål inte vad som helst. Många kan därför inte gå till vilken tandläkare som helst och flera behöver därför åka långt för att hitta en tandläkare som förstår deras problem. 

Precis som Annika Strandhäll sa i sitt uttalande är fortfarande tandvården klassbunden. Att låta tandvården ingå i den allmänna hälso- och sjukvården vore bra för att minska kostnaderna för dem som lever på marginalen. Det kan vara tufft ändå.

I dag kostar tandvården även för mindre åtgärder åtminstone en tusenlapp för patienten. De som dessutom måste gå till speciella tandläkare med relativt hög prissättning måste betala även mellanskillnaden. Det kan skilja på flera tusen kronor beroende på vilken tandläkare man går till. 

Det är bra att äldre än 65 år får ett tandvårdsbidrag på 300 kr (infördes 1 juli 2017) precis som ännu äldre personer. Dock förslår dessa 300 kr inte långt. 

Till uttalandet

« Tillbaka

Sök på hemsidan

Information om amalgamsanering

Doktorn hittar inget fel - det kan vara tänderna. Se filmen från Tandvårdsskadeförbundet:
Till Tf:s video

Bli medlem i TF

Anmäl dig direkt online via vår hemsida.

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida för att ändra adress eller kontrollera att du betalt medlemsavgiften.

Detta är Tandvårdsskadeförbundet

Förbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009.

Tandvårdsskadeförbundet arbetar för:

  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårds-material och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att sjukvårdens högkostnads-skydd ska gälla sanering av tandfyllningar, stift, rotfyllningar och implantat samt byte av proteser om risk för biverkningar föreligger.
  • Biverkningsregister för material som används i tandvården.

Gå med i Tandvårdsskadeförbundet! Du behöver inte vara sjuk för att stödja vår verksamhet.

Bidra gärna till TF

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885.

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bergsunds Strand 9
117 38 Stockholm
Tel 0520-80 600
info@tf.nu

Stödpersoner
Information samt råd och stöd till våra medlemmar eller till dig som är på väg att bli medlem ges via våra duktiga telefonombud. Se våra stödpersoner här. Du kan också kontakta telefonombud på distriktsnivå, se mer under fliken Distrikt.

Mailfrågor
Frågor om besvär relaterade till tänderna fragor@tf.nu