- Hälsa
- Politik
Av Socialstyrelsens rapport om vård och omsorg av äldre framgår att nästan alla över 80 år har egna tänder. Så var det inte för 50 eller 100 år sedan. Då hade flertalet äldre proteser och saknade mestadels helt egna tänder. De behövde inte särskilt mycket tandvård, men i takt med förbättrad tandhälsa ökar också behovet av tandvård, vilket Tandhälsoförbundet poängterat under flera decennier.
Äldre personer har alltså fler och friskare egna tänder i dag än för bara 50 år sedan. Det ställer också ökade krav på tandvården inom äldreomsorgen. Förr kunde personal på äldreboenden och i hemtjänsten ta ut klienternas helproteser och rengöra dem. I dag måste de hjälpa till att borsta de äldres tänder.
Enligt Socialstyrelsens nya rapport är det endast 3,7 procent av dagens 80 till 89-åringar som helt saknar egna tänder. Drygt 96 procent har alltså egna tänder som behöver ses över, lagas eller tas bort av tandläkare. Denna utveckling har kunnat förutses och fler tandläkare borde ha utbildats under de senaste decennierna, men myndigheterna har uppenbart inte planerat för denna utveckling.
Inte underligt att vi fått tandläkarbrist, trots att barns och ungas tänder förbättrats kraftigt. Tf har i flera årtionden påpekat detta med att tandläkarbehovet ökar i takt med att folk har fler egna tänder kvar när de blir äldre. Förbundet har också pekat på behovet att utbilda omsorgspersonal för att de bättre ska kunna hjälpa sina klienter med munhygienen.
Först under senare år har behov av bättre äldretandvård uppmärksammats av myndigheterna. Det finns krav både i form av behov av uppsökande verksamhet gällande tandvård för äldre och behov av utbildning av omsorgspersonal för att garantera bättre munhälsa.
Dagens dyra tandvård gör att många personer över 65 år avstår från tandvård trots behov, vilket framgår av Socialstyrelsens rapport och flera tidigare undersökningar. Det föranleder sannolikt höga kostnader efter några år då dessa personer inte längre kan avstå tandvård på grund av smärtor och infektioner.
Många anledningar finns att uppmärksamma behovet av munhälsobehandlingar och tandvård hos äldre personer. Kommuner och regioner behöver förbättra både den uppsökande tandvården hos äldre och mun- och tandhygienen inom äldreomsorgen. Allt detta visas i Socialstyrelsens nya rapport.
Till sammanfattning av Socialstyrelsens rapport i Tandläkartidningen
Till Socialstyrelsens rapport Vård och omsorg hos äldre