Tandtrauma (skada på tanden) är inte ovanligt bland barn. Vart fjärde barn utsätts för skador på tänderna före fyra års ålder. Av dessa besöker endast hälften tandläkaren. Om tanden är lös, om det känns ömt runt tanden eller om det blöder är det klokt att ta barnet till tandläkaren. Skadade mjölktänder kan eventuellt påverka de permanenta tänderna och det finns möjlighet att rädda tänder som utsatts för skada.  

Farligaste ålder för att få tandskador är, enligt en studie från 2018, åldern mellan 12 och 18 månader, det vill säga då barnen lär sig gå. Åtta av tio olyckor inträffade i hemmet och resten på förskolan.

Problem som kan uppstå är att tanden blir lös och att det blöder mycket och på sikt kan tanden bli missfärgad och dö och behövas tas bort. Går man till tandläkaren kan exempelvis en tand som blivit lös fixeras och då växter den ofta fast igen. I vissa fall kan tänder behöva dras ut för att infektioner inte ska uppstå.

Tänder som slagits ut kan ibland sättas på plats direkt vid olycksplatsen. Förvara dem i mjölk, fysiologisk koksaltlösning eller i saliv rekommenderas tills man kommer till tandläkaren. Tänderna kan i bästa fall växa fast igen, men de behöver då stabiliseras.

Om mjölktänder skadas gör det kanske inte så mycket, men de kan skada uppkommande sexårständer, vilket är mindre bra. Permanenta tänder är det alltid angeläget att försöka behålla. Dock anser Tandvårdsskadeförbundet att rotfyllningar inte ska göras då de aldrig blir helt bakteriefria och risk finns för framtida sjukdomar.  

Få föräldrar tar sina barn till tandläkaren när tandskador uppstått. Ofta beror det på att föräldrarna anser skadan betydelselös. Forskarna i rapporten rekommenderar föräldrar att gå till tandäkaren för säkerhets skull om det är ömt runt den skadade tanden, om det blöder kraftigt eller om tanden sitter löst. Vissa skador kan åtgärdas, vilket besparar barnen från risker senare i livet.   

Undersökningar vid tandtrauma (Internetodontologi)
Till den vetenskapliga artikeln om tandtrauma hos barn (2018), engelska
Sammanfattning av vetenskaplig artikel i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu