Tandtrauma (skada på tanden) är inte ovanligt bland barn. Vart fjärde barn utsätts för skador på tänderna före fyra års ålder. Av dessa besöker endast hälften tandläkaren. Om tanden är lös, om det känns ömt runt tanden eller om det blöder är det klokt att ta barnet till tandläkaren. Skadade mjölktänder kan eventuellt påverka de permanenta tänderna och det finns möjlighet att rädda tänder som utsatts för skada.  

Farligaste ålder för att få tandskador är, enligt en studie från 2018, åldern mellan 12 och 18 månader, det vill säga då barnen lär sig gå. Åtta av tio olyckor inträffade i hemmet och resten på förskolan.

Problem som kan uppstå är att tanden blir lös och att det blöder mycket och på sikt kan tanden bli missfärgad och dö och behövas tas bort. Går man till tandläkaren kan exempelvis en tand som blivit lös fixeras och då växter den ofta fast igen. I vissa fall kan tänder behöva dras ut för att infektioner inte ska uppstå.

Tänder som slagits ut kan ibland sättas på plats direkt vid olycksplatsen. Förvara dem i mjölk, fysiologisk koksaltlösning eller i saliv rekommenderas tills man kommer till tandläkaren. Tänderna kan i bästa fall växa fast igen, men de behöver då stabiliseras.

Om mjölktänder skadas gör det kanske inte så mycket, men de kan skada uppkommande sexårständer, vilket är mindre bra. Permanenta tänder är det alltid angeläget att försöka behålla. Dock anser Tandvårdsskadeförbundet att rotfyllningar inte ska göras då de aldrig blir helt bakteriefria och risk finns för framtida sjukdomar.  

Få föräldrar tar sina barn till tandläkaren när tandskador uppstått. Ofta beror det på att föräldrarna anser skadan betydelselös. Forskarna i rapporten rekommenderar föräldrar att gå till tandäkaren för säkerhets skull om det är ömt runt den skadade tanden, om det blöder kraftigt eller om tanden sitter löst. Vissa skador kan åtgärdas, vilket besparar barnen från risker senare i livet.   

Undersökningar vid tandtrauma (Internetodontologi)
Till den vetenskapliga artikeln om tandtrauma hos barn (2018), engelska
Sammanfattning av vetenskaplig artikel i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)