- Hälsa
Svenska patienter anser att de ofta blir orättvist behandlade i vården och att de inte blir tagna på allvar. Detta visar en undersökning som myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har genomfört. Samma frågor ställs till befolkningen i tio andra OECD-länder och i jämförelse med dessa länder hade Sverige sämst resultat på de nya frågorna.
Återkommande undersöker myndigheten för Vård- och omsorgsanalys hur folk uppfattar vården och bemötandet. Samma frågor ställs i "International Health Policy Survey", vilket innebär att man kan jämföra resultatet med tio OECD-länder.
I årets upplaga ställdes två nya frågor som handlar om orättvis behandling och om att inte bli tagen på allvar. Där fick Sverige sämst resultat av alla tio länder. Bäst var Nederländerna på 84 procent, medan Sverige endast hade 62 procent.
På frågan om deltagarna inte blivit orättvist behandlade, placerar sig Sverige återigen sist. Av patienter i Nederländerna svarade 93 procent att de inte upplevt att de blivit orättvist behandlade. Bland svenska patienter ansåg 81 procent att de inte behandlats orättvist, vilket återigen var sämst betyg.
När det gäller samtal mellan patient och vårdpersonal om mål och prioriteringar, olika behandlingsalternativ och eventuella biverkningar fick Sverige också bland de sämsta resultaten. Personcentrering och vård av patienter med kroniska sjukdomar har försämrats sedan förra undersökningen som gjordes 2020.
Undersökningen om fattar 2 300 personer och gjordes 2023. Förutom Sverige ingår Australien, Frankrike, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA i studien. Nederländerna utmärker sig som det land med bäst resultat för många frågor i undersökningen. Det gäller särskilt personcentrering, kontinuitet och tillgänglighet där de svenska resultaten visar störst brister.
Många tandvårdsskadade känner igen sig i undersökningen och särskilt gäller det att inte bli trodd och lyssnad på. Sällan ger läkare information om behandlingen eller vilka olika alternativ som finns. Detsamma gäller risk för biverkningar. Det behövs verkligen förändringar i attityden till patienterna.
Till sammanfattande artikel i Läkartidningen
Till Vårdanalys rapport