Den danska tandläkartidningen har intervjuat ukrainska tandläkare och hur de ser på situationen i krigets Ukraina. Den allmänna stressen påverkar tandhälsan och pengar saknas ofta för att gå till tandläkaren annat än i akuta fall. Vid fronten eller i tidigare ryssockuperade områden finns inga tandläkare alls. Frivilliga åker dock ut med specialinredda tandläkarbussar till fronten för att kunna ge tandvård till de mest behövande.  

Av intervjuerna i danska Tandlægebladet framgår att den långvariga stress folk utsätts för i krigets Ukraina skapar tandhälsoproblem på flera sätt. Folk röker mer, äter mer sötsaker och dricker mer alkohol än normalt. Risken för tandgnissling ökar liksom brist på nödvändiga mineraler och vitaminer för remineralisering av tänderna. Även barn drabbas hårt av försämrad tandhälsa.

Att ha en bra munhygien med tandborstning morgon och kväll kan inte alltid upprätthållas då man ofta tvingas ner i skyddsrum på grund av beskjutningar eller om man är soldat i pågående strid. Den personliga motivationen att gå till tandläkaren saknas ofta ända tills tandvärk uppträder. I områden nära krigszonen saknas ofta tandläkare helt. Material är också en bristvara, som t.ex. bedövningsmedel och hygienartiklar som munskydd och handskar. 

Icke-statliga organisationer och volontärer försöker nu åka runt i utsatta områden med mobila tandvårdskliniker. Ofta är det militärer vid fronten som frågar efter dem, men de ger också tandvård till privata personer som befinner sig i tidigare av Ryssland ockuperade områden. I dessa finns inga tandläkare kvar.

Tandläkare som jobbar nära fronten gör det med livet som insats. Två av dessa är tandläkarna  Andriy Kolisnithenko och Larisa Kobal- De startade för ett och ett halvt år sedan välgörenhetsorganisationen Forpost, som driver en mobil tandläkarenhet med totalt 15 tandläkare. Ekonomiska bidrag behövs för att tandläkarna ska kunna arbeta och försörja sina familjer liksom till inköp av material. '

Det Tandhälsoförbundet undrar är förstås hur mycket gammalt amalgam som nu i samband med det europeiska amalgamstoppet skickas till Ukraina. Exportförbud kommer gälla från och med 1 januari 2025, men innan dess finns kanske möjlighet att förpassa gamla amalgamkapslar som bistånd till Ukraina. Tf hoppas att så inte sker. 

En organisation som Tandhälsoförbundet behövs i Ukraina, vilket också förbundsstyrelsen diskuterat. Dock kan man förstå att situationen just nu är mycket svår för alla ukrainare och att organisationsstart kan behöva vänta.

Läs mer om tandvården i krigsdrabbade Ukraina (danska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)