Socialstyrelsen har svarat på Tandvårdsskadeförbundets brev angående behov av forskning om risker med rotfyllningar för att skapa evidens. Svaret är intressant såtillvida att myndigheten inte alls förnekar att det saknas evidens för rotfyllningar. Några direkta svar på våra frågor ges dock inte utan man hänvisar till SBU. Några av kommentarerna är dock intressanta. 

Tandvårdsskadeförbundets brev till Socialstyrelsen finns som pdf nedan liksom svaret. Anledningen till brevet är att många tandläkaren inte vill eller vågar extrahera tänder. De anser att rotfyllning är det enda rätta, trots att evidens för detta saknas och trots att ett mycket stort antal rotfyllningar misslyckas och måste göras om.

I de nationella riktlinjerna för vuxentandvården redovisas att forskning saknas gällande rotfyllningar och i brist på evidens har en grupp tandläkare utsedda av Socialstyrelsen fått i uppdrag att bedöma hur infekterade tänder eller döda tänder ska hanteras. Ders råd är att dessa tänder i första hand ska rensas och rotfyllas. Inga kommentarer om risker eller eventuella undantag finns. 

Redan 2010 publicerade SBU en rapport som visade att evidens saknas för rotfyllningsbehandlingar och SBU efterlyste i samband med detta mer och bättre forskning om rotfyllningar och sådana terapier. Därefter har flera Cochrane-rapporter publicerats i ämnet. Inget program  för att lyfta fram denna forskning har publicerats och inte heller har särskilda forskningsresurser avsatts. 

Intressant i brevet från Socialstyrelsen är att myndigheten inte förnekar att det saknas evidens för rotfyllnsterapi. "Angående avsaknad av evidens för rotfyllningar så grundar sig rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer på vetenskap i första hand, och på beprövad erfarenhet i det fall det inte finns vetenskaplig evidens."

Vidare skriver Socialstyrelsen i sitt svar att "Riktlinjerna är inte juridiskt bindande och de ger vägledning för beslut på gruppnivå. Rekommendationerna kan även ge vägledning i beslut som gäller enskilda personer, men utöver rekommendationerna måste behandlaren då ta hänsyn till individens önskemål och särskilda förutsättningar samt den egna professionella expertisen."

Hur dessa skrivningar ska tolkas är oklart, men de innehåller inget försvar för rotfyllningsterapi och betonar patientens vilja och tandläkarens egen bedömning. 

Till tidigare inlägg på hemsidan om Cochranes bedömningar av rotfyllningar
Till redovisning på hemsidan om SBU och avsaknad av evidens för rotfyllningar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)