De marknadsförs som ett nyttigt alternativ till socker – men konstgjorda sötningsmedel kan i själva verket påverka kroppen på oväntade sätt. En studie visar att ämnen som aspartam, sackarin och sukralos kan försämra blodsockerregleringen genom att rubba tarmfloran.

Konstgjorda sötningsmedel som används i lightprodukter, tuggummi och sockerfria drycker har länge setts som ett sätt att minska sockerintag och skydda tänderna från karies. Men nya rön tyder på att de inte är helt riskfria.

En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature visar att möss som fick i sig vanligt förekommande sötningsmedel som aspartam, sackarin och sukralos fick förhöjda blodsockervärden – trots att de inte åt socker. Samma effekt sågs inte hos möss som fick sockerlösning eller vanligt vatten.

Forskarna kunde koppla det förhöjda blodsockervärdet till förändringar i tarmfloran. När mössen fick antibiotika försvann effekten – och när avföring från ”sötningsmedels-möss” transplanterades till bakteriefria möss, överfördes också blodsockerstörningen. Det tyder på att tarmbakterierna spelar en central roll.

Studien omfattade även människor. Nästan 400 personer analyserades utifrån sina kostvanor, och forskarna fann skillnader i tarmflorans sammansättning mellan dem som regelbundet konsumerade sötningsmedel och dem som inte gjorde det. Sötningsmedelsintag var även här kopplat till försämrad blodsockeromsättning.

Slutligen lät forskarna sju friska försökspersoner inta höga doser sackarin i en vecka. Fyra av dem fick mätbart sämre blodsockervärden efter fem dagar – tillsammans med förändringar i tarmfloran liknande dem som observerats hos mössen.

Forskarna bakom studien menar att deras resultat kan bidra till att förklara varför typ 2-diabetes ökat globalt – trots minskad sockerkonsumtion i vissa delar av världen. Andra experter är dock mer försiktiga, och pekar på att de doser som användes i studien är högre än vad många får i sig dagligen.

Sötningsmedel används ofta i tuggummi och drycker som ett kariesfritt alternativ till socker. De bidrar inte till syraangrepp på tänderna på samma sätt som socker – vilket är positivt. Men vissa sockerfria drycker innehåller surhetsreglerande ämnen som kan fräta på tandemaljen över tid, särskilt vid frekvent konsumtion.

Tandhälsan kan alltså också påverkas – och nya studier visar att effekterna på kroppen som helhet också behöver vägas in. Att vara kritisk och medveten i sin konsumtion av artificiellt sötade produkter kan därför vara klokt – för både tänder och blodsocker.

Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota (PubMed)

Försämrar sötningsmedel minne och inlärning? (tf.nu)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid under sommaren: helgfria måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)