- Forskning
- Hälsa

De marknadsförs som ett nyttigt alternativ till socker – men konstgjorda sötningsmedel kan i själva verket påverka kroppen på oväntade sätt. En studie visar att ämnen som aspartam, sackarin och sukralos kan försämra blodsockerregleringen genom att rubba tarmfloran.
Konstgjorda sötningsmedel som används i lightprodukter, tuggummi och sockerfria drycker har länge setts som ett sätt att minska sockerintag och skydda tänderna från karies. Men nya rön tyder på att de inte är helt riskfria.
En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature visar att möss som fick i sig vanligt förekommande sötningsmedel som aspartam, sackarin och sukralos fick förhöjda blodsockervärden – trots att de inte åt socker. Samma effekt sågs inte hos möss som fick sockerlösning eller vanligt vatten.
Forskarna kunde koppla det förhöjda blodsockervärdet till förändringar i tarmfloran. När mössen fick antibiotika försvann effekten – och när avföring från ”sötningsmedels-möss” transplanterades till bakteriefria möss, överfördes också blodsockerstörningen. Det tyder på att tarmbakterierna spelar en central roll.
Studien omfattade även människor. Nästan 400 personer analyserades utifrån sina kostvanor, och forskarna fann skillnader i tarmflorans sammansättning mellan dem som regelbundet konsumerade sötningsmedel och dem som inte gjorde det. Sötningsmedelsintag var även här kopplat till försämrad blodsockeromsättning.
Slutligen lät forskarna sju friska försökspersoner inta höga doser sackarin i en vecka. Fyra av dem fick mätbart sämre blodsockervärden efter fem dagar – tillsammans med förändringar i tarmfloran liknande dem som observerats hos mössen.
Forskarna bakom studien menar att deras resultat kan bidra till att förklara varför typ 2-diabetes ökat globalt – trots minskad sockerkonsumtion i vissa delar av världen. Andra experter är dock mer försiktiga, och pekar på att de doser som användes i studien är högre än vad många får i sig dagligen.
Sötningsmedel används ofta i tuggummi och drycker som ett kariesfritt alternativ till socker. De bidrar inte till syraangrepp på tänderna på samma sätt som socker – vilket är positivt. Men vissa sockerfria drycker innehåller surhetsreglerande ämnen som kan fräta på tandemaljen över tid, särskilt vid frekvent konsumtion.
Tandhälsan kan alltså också påverkas – och nya studier visar att effekterna på kroppen som helhet också behöver vägas in. Att vara kritisk och medveten i sin konsumtion av artificiellt sötade produkter kan därför vara klokt – för både tänder och blodsocker.
Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota (PubMed)