Vintertid i Sverige är det inte möjligt att bilda tillräckligt vitamin-D genom solbestrålning. En stor del av befolkningen har även på sommaren otillräckliga nivåer.
En föreslagen höjning av berikningen av matvaror med vitamin-D är helt otillräcklig för att få upp befolkningens nivåer till optimala nivåer. Vintertid behövs 1000-3000 IE för att komma upp i nivåer som flera studier har visat skydda mot sjukdom.
I en stor, prospektiv (framåtblickande) studie från England, där solstrålningen inte skiljer sig så mycket från den i södra delarna av Sverige, mättes vitamin-D (25-hydroxyvitamin D) hos 14641 ljushyade män och kvinnor i åldern 42-82 år och* dödlighet, hjärt-kärlsjukdom, luftvägsbesvär, cancer och benfrakturer* under en uppföljning om 12-15 år.
Den lägsta dödligheten fanns i gruppen med en nivå över 90 nanomol/l och nivåer över 120 nmol/l medförde ingen ökad dödlighet. Mindre än 1 % av gruppen hade nivåer över 120 nmol/l. Oftast anses 50 nmol/l vara en adekvat nivå, men högre halter har ännu mer skyddande effekter. 9 % av männen och 13 % av kvinnorna hade nivåer under 30 nmol/l, en helt otillräcklig nivå och medelvärdet för hela gruppen var 56,2 nmol/l. 9 respektive 8 % av män och kvinnor hade halter över 90 nmol/l. Gruppen med över 90 hade 34 % lägre dödlighet än gruppen med mindre än 30 nmol/l och det förelåg en gradvis sänkning av dödligheten av hjärt-kärlsjukdom sjukdom i andningsvägarna samt av benfrakturer, men inte av cancer, med ökad halt.
Nivåerna påverkades negativt av BMI, rökning, fysisk inaktivitet och positivt av lungfunktion och C-vitamin i blodet. Ungefär 20 % av en subgrupp om 7317 personer uppgav att de intog vitamintillskott, men inget anges om halten vitamin-D.
Vid en mätning av vitamin-D på gravida kvinnor *i Sverige hade 65 % av kvinnorna halter under 50 nmol/*l, varav 17 % under 30 nmol/l. Uppdelat på årstider hade 85 % under 50 nmol/l vintertid, varav 28 % hade under 30.