Käkfunktionsstörningar eller käkledssmärta (TMD eller TMJ) kan vara mycket handikappande och besvären ökar med tiden om man inte behandlar orsaken. Ofta handlar det om smärta i muskler som påverkar käkledens rörlighet. Det förekommer också besvärande knäppningar i lederna.

Smärta i käkleden sprider sig till hela ansiktet och pannan och kan vara mycket funktionshindrande. Oftast får man inte hjälp i den konventionella vården då läkare och tandläkare sällan har kunskap om orsaken till besvären utan främst går in för att lindra symtomen.

Nu har det emellertid utecklats många olika rörelseövningar som kan användas för att minska eller helt ta bort käkbesvären. Länken till videon nedan visar några användbara sådana.

Inom vården tror man att dessa smärtor uppstår och förvärras av stress. Så kan vara fallet, men Tandhälsoförbundet (Tf) ser också att smärtor kan uppstå hos personer som har många olika metaller i munhålan.

Mellan metallerna bildas galvaniska strömmar som i sin tur påverkar musklerna i  käkregionen. I flera fall har patienterna blivit av med smärtorna omedelbart då metallbroar med mera tagits bort.

Även rotfyllda tänder kan ge upphov till käkspänningar eftersom man då går omkring med en ständig infektion. Immunförsvaret aktiveras och nervbanor och muskler kan påverkas. 

För att bli av med besvären är det viktigt att fundera över orsakerna till dem. Att göra övningar med munnen, sväljmusklerna och tungans muskel kan vara det som behövs för att besvären ska släppa. Det handlar i så fall om att lirka upp muskelspänningar i den regionen där man har ont. 

De mest sannolika orsakerna är bettfel eller olika metaller i tändernas fyllningar som orsakar galvaniska strömmar. Rotfyllningar kan också utgöra problem. Ibland kan man också få hjälp hos en kiropraktor eller naprapat.

Tandläkare Olle Rehde skrev på 1980-talet boken Invalidiserande huvudvärk, som främst handlar om bettets inverkan på käkarna. Några få exemplar finns till försäljning hos Tf, men den går också att låna på bibliotek. 

Till en av flera videor med rörelseövningar
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård, att tandvården ska ingå i sjukvården och dess högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- En metallfri tandläkare berättar (Youtubefilm)
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu