- Hälsa
- Politik
Primärvårdsnämnden har nu fattat beslut om skärpta krav inom tandvården för att motverka välfärdsbrottslighet. Tanken är att den förebyggande tandvården skall stärkas.
Primärvårdsnämnden har beslutat att införa ett antal skärpta villkor. Dessa nya villkor måste vara uppfyllda för att ett företag skall godkännas för att bedriva barn- och ungdomstandvård inom Region Stockholm. Förändringarna skall gälla från och med den 8 maj 2024.
Primärvårdsnämnden ansvarar för frågor som rör primärvården i Region Stockholm, till exempel den vård som bedrivs på vårdcentraler och andra mottagningar. Nämnden består av politiker från de olika partierna i regionen. Primärvårdsnämnden har i uppgift att se till att vår primärvård utformas efter invånarnas behov.
Ett av kraven är till exempel att företag i sin ansökan skall beskriva sitt så kallade systematiska kvalitetsarbete. Syftet med skärpningen är att försöka motverka välfärdsbrottslighet och att säkerställa att oseriösa aktörer inte får avtal om barn- och ungdomstandvård. Bland annat införs krav på att vårdgivaren skall ha en odontologiskt ledningsansvarig tandläkare med minst två års klinisk erfarenhet som tandläkare.
Nämnden beslutade vidare om ett antal nya sanktionsmöjligheter, däribland möjligheten att tillfälligt stänga av en vårdgivare och att, under själva avstängningen, hålla inne ersättningen.
Inom vårdval allmän barn- och ungdomstandvård så fattade primärvårdsnämnden beslut om att förtydliga allmäntandvårdens ansvar för den förebyggande tandvården. I samband med detta beslutade man också att höja ersättningen i områden där barnen har mer karies. Drygt 96 000 av totalt 600 000 barn och unga i åldrarna 3–23 år omfattas av den höjda ersättningen.
För vårdgivare som har avtal eller vill ansöka om avtal inom vårdval Stockholm omfattar vårdvalet ”allmän barn- och ungdomstandvård” ett obligatoriskt uppdrag och ett valbart uppdrag.
Det obligatoriska uppdraget gäller regelbunden och fullständig allmäntandvård till barn och unga mellan 3 och 23 år, undersökning och förebyggande åtgärder till 1- och 2-åringar i vårdbehovsområde 3 och 4 samt akuttandvård till barn mellan 0 och 2 år. I område 3 och 4 kallas barnen till undersökning redan vid ett års ålder, istället för vid tre års ålder.
Vidare ingår regelbunden och fullständig allmäntandvård till barn och unga som är folkbokförda i annat län och placerade i vård utanför det egna hemmet inom Stockholms län samt akutvård till barn och unga mellan 0 och 23 år som är folkbokförda i annat län. Det valbara uppdraget gäller områdesansvar för olistade barn och ungdomar.