Bakterier i munhålan, under rotfyllda tänder, i tandkött med mera kan orsaka många svårdiagnostiserade problem. De flesta infektioner kanske har andra ursprung, men sådana som börjar i munhålan är ofta svåra att upptäcka i den allmänna sjukvården. Detta trots att de kan få dödlig utgång. Att snabbt ta bort sjukdomsframkallande tänder kan vara en viktig åtgärd, skriver forskare.

På hemsidan har vi tidigare skrivit om sepsis eller blodförgiftning som snabbt kan leda till döden om orsaken inte upptäcks. Även i fallet med sepsis anser tandläkare och läkare, som forskar inom området, att man bör leta efter infekterade tänder och snabbt ta bort dem för att hindra spridning av bakterier och bakteriegifter. 

Forskarna anser också att neurologiska störningar kan uppstå då bakterier och bakteriegifter i munhålan har en tendens att vandra upp längs nerverna och in i hjärnan och framför allt kan frontalloben påverkas. Först efter de neurologiska besvären kommer feber och huvudvärk. Tyvärr är det inte alltid vården ser sambanden och då kan det vara svårt att hitta orsaken. 

Det viktiga är att fastställa infektionens ursprung och att analysera vilka bakterier det handlar om. Särskilt bör man vara uppmärksam på Streptokocker och Fusobakterie Nucleatum och Porfiromonas Gingivalis.

Om det handlar om odontogena infektioner behöver tandläkaren snabbt ta bort tanden och även antibiotika behövs för att minska risk för spridning av bakterierna. Det är alltid riskfyllt att gå omkring med bakterieinfektioner. 

Se mer i forskningsartikeln från 2022

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)