Fluor är en riskabel kemikalie som tandläkare sedan början av förra seklet använt för att förebygga karies. Sannolikt är detta från början till slut ett misstag. Forskning visar inga större kariesförbyggande effekter om ens några. Samtidigt som forskare finner fler och fler risker med fluoridjonen. Till och med på tandkrämstuberna varnas för fluor och nedsväljning av tandkrämen. Särskilt barn är känsliga och ändå används de i experiment med fluortillsats i mjölk utan varningar för hälsoriskerna.

På fyra orter i södra Sveriges ges barn en kapsel med fluorid som läggs i mjölk. Syftet är att se om de syraproducerande bakterierna minskar. Ansvarig tandläkare och forskare vid högskolan i Malmö tror inte att karies påverkar emaljen utan menar att det troligen handlar om att bakteriefloran ändras och att bakteriernas syrabildande förmåga störs.

Oavsett orsak bör ändå forskarna berätta för barnens vårdnadshavare om riskerna, men någon sådan information har inte alls getts. Man gör alltså experiment på barn utan att några som helst upplysningar om att fluor är hormonstörande, att pojkar i 12-årsåldern löper ökad risk för bencancer, att hjärnas utveckling kan skadas, att fluor kan inlagras i emaljen och göra den spröd och genomsläpplig med bruna fläckar som följd eller att fluoret till och med kan inlagras i skelettet. Riskerna är stora och ska man kontrollera effekten på bakterier hade forskarna lika gärna kunnat använda vuxna männsiskor i försöket.

Det är väl känt att den eventuella positiva effekten av fluor ligger väldigt nära risken för fluoros på emaljen och andra medicinska risker. Det finns ingen som helst anledning att tillsätta fluor i något livsmedel och inte heller i vatten. Till och med Ramlösa varnar på sin vattenflaska att den innehåller mer än 1,5 mg fluor per liter och att man därför inte ska sådant vatten till barn i några större mängder.

Livsmedelsverket berättar på sin hemsida att om fluorhalten är 1,5 mg per liter i dricksvatten anses det otjänligt och vid 1,3 mg per liter får vattnet godkänt med anmärkning. Vid denna halt är risken för fluoros på barns tänder stor, vilket innebär att emaljen försämras och blir genomsläpplig. Om halten i vattnet är över 6 mg per liter anses risk för inlagring i skelettet vara stor.

Se allstå till att barnen har fluorfri tandkräm och att vattnet inte innehåller fluor. I områden med hög fluorhalten i berggrunden ska man vara försiktig och alltid kontrollera fluorhalten och kanske bör man köpa vatten på flaska om det anses angeläget. Men läs då på flaskan vad vattnet som säljs innehåller då det skiljer sig mycket åt mellan olika märken.

Säg nej till fluorsköljning och fluorlack med mera. Fluorlacken finns utvärderingar på och den saknar helt effekt på kariesangreppen.

Vad kan man göra istället för att skydda tänderna? Ät näringsriktigt och koka egen buljong för att få mineraler som kalcium och fosfor och se till att få ordentligt med fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Torskleverolja och inälvsmat är bra. Passar inte det finns kosttillskott att ta till. Ta bort kolhydrater och var försiktig med fullkorn, bönor och annat som innehåller fytinsyra. Fytinsyran kan påverka kroppes kalciumbalans så att tändernas remineralisering påverkas.

Se mer Tandvårdsskadeförbundets pressmeddelande om fluor.

Till Tf:s pressmeddelande
Till artikel om risker med fluor

För mer information om hur man förbättrar tandhälsan med kosten se
Cure tooth decay:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)