I TV 4 har en läkare uttalat sig om kosttillskott på ett sätt som Tandvårdsskadeförbundet inte finner seriöst. Programmet handlar främst om tillskott som används till muskelbyggande av folk som tränar mycket intensivt eller folk som vill banta.Läkaren påstår att kosttillskott inte alls används som läkemedel, vilket inte är korrekt. Vissa individer har gener som gör det omöjligt att ta upp tillräckliga mängder av t ex vitamin B6 och vitamin B12. När sådana fall uppmärksammas förskrivs kosttillskott och används som läkemedel. Även den ortomolekylära medicinen använder kosttillskott för att normalisera kroppens näringsbalans i behandlande syfte. 

Det är förstås tråkigt att media på detta sätt låter endast en läkare komma till tals som dessutom inte förstått eller inte har kunskap om alla de näringsbrister som existerar i folks kroppar. Läkaren gjorde sig därtill lustig över folks användning av kosttillskott och sa bland annat att gravida absolut inte ska ta sådant då tillskotten inte är kontrollerade och kan innehålla giftiga och fosterskadande ämnen. Detta är inget annat än skrämselpropaganda.

Läkaren berättade inte att alla kvinnor i Sverige faktiskt rekommenderas att ta folsyratillskott för att minska risken för fosterskador. Han berättade inte heller att alla som dricker vanlig mjölk tar kosttillskott i form av tillsatt vitamin D2 eller att samtliga barn rekommenderas tillskott av D-vitamin under de första åren.

Det är både fräckt och cyniskt att redovisa kosttillskott på det sätt som gjordes i TV4:s morgonprogram.  

Flertalet svenskar äter inte enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och behöver kosttillskott för att få tillräcklig mängd vitaminer och mineraler. Och som nyss nämndes så har svenska myndigher beslutat tillsätta D-vitamin i mjölk för att hindra brister och gravida kvinnor rekommenderas folsyra.

Alla som inte äter 500 gram frukt eller grönt varje dag borde faktiskt ta en multivitamintablett för att få tillräckligt med näring. Till dessa hör 83 % av den vuxna svenska befolkningen och 90 % av barnen.  Detta enligt Livsmedelsverkets egna undersökningar.

Det som inte heller kom fram i programmet är att det finns många olika fabrikat av kosttillskott och en del av dessa är mycker rena utan vare sig färgämnen, konserveringsmedel eller andra tillsatser. De ämnen flertalet har brist på är magnesium, zink och selen då det är så gott som omöjligt att få tillräckliga mängder via födan. Vegetarianer får sällan tillräckliga mängder vitamin B12. 

Många bristtillstånd kan således uppkomma om man inte tar tillskott. Då ska man också ha klart för sig att Livsmedelsverkets rekommendationer grundas på doser för att undvika bristsjukdomar. Det handlar absolut inte om optimala doser för kroppen. För att uppnå dessa behövs mångdubbel högre doser. 

Flertalet av medlemmarna i Tandvårdsskadeförbundet har individuella svagheter i ämnesomsättningen som gör att de behöver tillskott av vitamin B12, magnesium, zink, selen och C-vitamin. Ibland behövs höga doser för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vitaminerna och mineraler. Fortsätt alltså med dessa tillskott, men kontrollera på förpackningarna så att de inte innehåller onödiga ämnen som smak och färgämnen eller konserveringsmedel. Ett dyrare tillskott kan vara renare än ett billigare. 

Den ortomolekylära medicinen behandlar enbart med kosttillskottför att uppnå näringsbalanser och optimala nivåer av de näringsämnen kroppen behöver. 

Länk till:
TV-programmet
Hemsidan för ortomolekylär medicin
Riksmaten, matvaneundersökning vuxna
Riksmaten, matvaneundersökning barn

 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)