Fibrer hjälper tarmen att skapa ett skyddande slemlager som skyddar tarmen mot skador och därmed mot inflammationer och infektioner. Forskargruppen vid Umeå universitet har hittat en intressant bakterie som i sig kan bidra till att skapa ett skyddande slemlager runt tarmväggarna.  Den gynnas av fiberrik kost och har stor betydelse för hälsan. Bara på några månader kan tarmhälsan förbättras genom fibertillskott.

Västerländsk diet innebär risker för hälsan. En av dem är att vi äter för lite fibrer. Tidigare har man konstaterat att mer fibrer gynna en bra bakterieflora. Nu har forskare vid Umeå universitet funnit att en speciell bakterie av släktet Blautia som i särskilt hög grad har betydelse för det skyddande slemlagret runt tarmens slemhinnor. Denna upptäckt skulle kunna få betydelse för behandling av olika tarmsjukdomar som t.ex. ulcerös kolit. 

Slembarriären är viktig för att hindra bakterier och andra mikroorganismer att smita ut i blodet. Möss som får fiberfattig kost med högt fett- och sockerinnehåll får förändrad tarmflora. Slemlagret runt tarmarnas väggar minskar samtidigt som genomsläppligheten  till blodet ökar, vilket riskerar att skapa inflammation eller irritation i tarmväggen. Risken finns också att mikroorganismer inklusive proteiner med mera tränger igenom tarmens cellvägg och hamnar i blodet. 

I en tre månader lång studie ökade friska deltagare sitt dagliga kostfiberintag med 10 gram, vilket motsvarar fyra äpplen om dagen eller tre deciliter havregryn. Det skulle kunna betyda en portion havregrynsgröt till frukost och att man äter två äpplen under dagen. Tarmfloran studerades innan försöket startade respektive när det upphörde. Det var då man upptäckte en hög tillväxt av bakterien Blautia och forskarna kunde konstatera att den i sig bidrog till förtjockat slemlager i tarmen.

Därtill transplanterade man avföring från de personer som deltog i försöket till möss som levt på fiberfattig kost. Transplantat från gruppen som ökat sitt fiberintag orsakade få eller inga slemskador på tarmen, medan gruppen som fick transplantat från dem som inte ändrat kostvanorna fick problem med tarmens slemhinna. Enbart transplantation av bakterien Blautia gav liknande resultat som transplantation av avföring från fiberätargruppen. 

Att slemhinnefunktionen upprätthölls hos mössen som fick fiberfattig kost tillskrev forskarna enbart tillförsel av bakterien Blautia, som utsöndrade molekyler vilka stimulerade slemproduktionen i tarmen. Mössen som fick denna bakterie minskade också risken för infektioner.

Detta är mycket intressant och genom tillskott av denna bakterie kanske en del tarmsjukdomar kan botas eller undvikas. Mer resultat inom detta område behövs dock, men bakterien Blautia är helt klart en kandidat som skulle kunna testas på t.ex. kvicksilverskadade personer, som ofta får magtarmproblem. 

Se mer artikel från Umeå universitet
Till forskningsartikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)