Rotfyllning av tänder är en omöjlig terapi, enligt tandläkare Karin Öckert. Rotfyllningar är fulla av bakterier hur duktig tandläkaren än är och bakterierna bildar gifter som via blodet sprids i kroppen. Hon har hjälpt många att tillfriskna från diverse sjukdomar enbart genom att ta bort rotfyllda tänder. Nu jobbar hon inte längre som tandläkare, men åker runt i landet och berättar om sina erfarenheter av risker med rotfyllda tänder. 

Tandläkare Karin Öckert anser att rotfyllning av tänder är en omöjlig terapi. Hon borde veta som jobbat som tandläkare hela sitt liv. Hon menar att en rotfylld tand är en giftfabrik. Mängder av bakterier ligger  gömda i rotkanalerna och de producerar massor av gifter som går ut i blodet och kan påverka var som helst i kroppen. .

Hon menar att hjärta och kärl, lederna samt hjärnan och nervsystemet är mest utsatt, men att även övriga delar av kroppen kan påverkas. Det kan synas bakterieansamlingar i tandroten, men med vanlig röntgen kan det vara svårt att se. Tredimensionella röntgenbilder visar ofta sådana effekter på rotfyllda tänders rötter, men alla tandläkare har inte sådan röntgen. 

Reaktionerna skiljer sig åt beroende på hur bra immunförsvar man har. Ett bra immunförsvar attackerar bakterierna vid källan, dvs vid roten och i bästa fall kapslas bakterierna in. Tyvärr bildas ändå gifter av dem och dessa går ut i blodet och ställer till problem. Har man däremot dåligt immunförsvar klarar inte kroppen att omhänderta bakterierna vid källan utan de går i värsta fall ut i blodet och påverkar hela kroppen. Att rotfyllningen ser fin ut är därför ingen garant att problem uteblir. 

Det man kan göra själv är att fundera över om man fick symtom i samband med att rotfyllningen gjordes eller en tid efteråt. Symtomen kan uppträda var som helst i kroppen. I en del fall kan symtom uppkomma i samband med en annan infektion till exempel om man gjort sig illa i en fot eller en tumme. Då krävs att immunförsvaret börjar jobba med den nya skadan och om det inte orkar med att hålla rotfyllningen i schack kommer tanden att svullna upp, med varbildning och värk. Karin Öckert anser att 25 procent av befolkningen tillhör denna kategorin. 

Exempel finns på många personer som blivit friska efter att en rotfylld tand tagits bort. En man med knäproblem som genomgått mängder av undersökningar utan att läkarna hittat något fel utgör ett sådant exempel. Strax innan en planerad knäoperation gick han till tandläkaren för att dra ut den rotfyllda tanden då den börjat krångla. Så snart tanden var borta försvann smärtan och problemen i knäet. Han behövde därefter ingen operation.

Tandvårdsskadeförbundet förordar att man drar ut en rotfylld tand istället för att rotfylla den. Viktigt är att tandläkaren gör rent ordentligt i käkbenet och tar bort allt infekterat ben. Minsta lilla bakterie eller rotspets som ligger kvar kan orsaka käknekros och/eller smärta.  

En tandlucka kan ersättas med en avtagbar protes, bro, etskrona eller ett impantat i zirkonia. Tänka på att många är känsliga för metaller och säg därför nej till metallkeramiska broar och kronor liksom till implantat av titan. Keramiska material finns som är hållfasta och bra och ett av dem som kan användas till kronor, broar och implantat heter zirkonia. 

Mer om Karin Öckerts föredrag på Holistics hemsida
Till artikel om rotfyllda tänder av Karin Öckert
Till filmen om rotfyllningar som stoppats på Netflix

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu