Rotfyllningar kan leda till kroniska sjukdomar och misslyckas dessutom ofta. Trots det är rotfyllning den terapi som tandläkare vanligen förslår. En rotfylld tand vill tandläkaren ogärna extrahera. 

Rotfyllda tänder innehåller alltid sjukdomsframkallande bakterier med risk för hjärtkärlsjukdomar, bröstcancer och mycket mer. 

Rotfyllningar kan misslyckas för att tandläkaren missat en rotkanal, inte kunnat fylla den tillräckligt väl, tappat en bit av en fil som får ligga kvar eller så kan fyllningen tränga ut mellan rötterna och orsaka besvär. 

Även en bra gjord rotfyllning kan ställa till besvär då man aldrig får tanden helt steril. I bästa fall tätas ordentligt inuti tanden, men tandens utsida kommer man inte åt. Där finns flera kilometer dentinkanaler där små bakterier trivs.

I svåra fall kan bakterier tränga ner i käkbenet och skapa en infektion där. Sådana infektioner kan kapsla in sig och vara svåra att upptäcka. 

Alltid frigörs bakteriegifter som tränger ut i blodet och kan spridas till andra delar av kroppen. Till och med onda knän har blivit symtomfria efter att en rotfylld tand tagits bort.

Gifterna påverkar också immunförsvaret och kan därmed ställa till problem som kan orsaka kroniska sjukdomar liksom autoimmuna sådana. 

Se filmen The root Cause
Se doktor Jockers hemsida (engelska),men innehåller många intressanta bilder värda att titta på. 
Root Canal Cover Up (bok, engelska)
Hjärtläkare Thomas Levy om rotfyllningar (youtubefilm, engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu