- Hälsa
Tidningen Land skriver om histaminintolerans som beror på avsaknad av ett enzym vilket gör att man inte tål vissa födoämnen. Rodnader i ansiktet, trötthet, huvudvärk, gaser i magen med flera problem uppstår och sällan hittar sjukvården orsaken. Man kan testa själv genom att utesluta vissa livsmedel.
Några procent av befolkningen saknar enzymet diaminoxidas (DAO) eller har gener som gör att det bildas i alltför liten omfattning. Tillskott av enzymet kan hjälpa en del personer. Bäst är dock att undvika livsmedel som innehåller aminer.
Histaminintolerans är alltså ingen allergi utan en överkänslighetsreaktion som innebär att kroppen inte klarar av att bryta ner histamin eller andra biogena aminer i kosten.
Livsmedel som innehåller hög halt histamin och som man därför bör undvika är makrill, tonfisk, ansjovis och sardiner, sojasås, dessertostar, rött vin, surkål och andra fermenterade livsmedel. Fisk som lagrats länge innehåller också histaminer.
Besvären kan påminna om de symtom som uppträder vid känslighet mot guld och andra metaller.