Tidigare har vi skrivit om risker med tandställningar med fokus på överkänslighet mot metaller. Det finns också många andra problem som svårighet att göra rent, skavsår, svårighet att tala, risk för rotfyllningar och problem med käkar och bett. Tänk efter före och ställ många frågor innan du bestämmer dig för att ha en tandställning eller att ge ditt barn en sådan.

Nyligen har Tandvårdsskadeförbundet erfarit en trolig metallkänslighet på grund av en tandställning i metall där en tonåring dragits med feber, värk och extrem trötthet. Ett annat exempel utgör en kvinna som på sin blogg berättar om problem med käkarna som medfört svårighet att andas med mera efter korrigering av tänderna med tandställning. Hon beskriver sina problem med käkar och ansiktsform på bloggen (se länk nedan).

“Detta gjordes när jag var 15 år:
Utdragning av fyra kindtänder, tandställning två år mot överbett och trångställning. Ett av mina livs största misstag! Behandlingen ledde till insjunket och avlångt ansikte med bakåttryckt haka, försämrad andning och reducerad plats för tungan, att käkleden får jobba i fel läge vilket innebär försvårad tuggförmåga, förminskad öppning av munnen, spänningar i ansiktet m.m. Detta är inget konstigt, det är behandlingens karaktär som gör att det blir på det här viset har jag fått veta nu.” Se mer via länken nedan.

Det är således viktigt att tänka efter innan man accepterar eller kräver tandställning och att ställa tillräckligt många frågor för att själv kunna bedöma både behovet och konsekvenserna. När det gäller materialval finns numera även metallfria alternativ och då i form av bettskena av plast som heter “Invisaling”. Fördelen med den är att reagerar kroppen kan man bara ta bort den och strunta i att använda den igen. När det gäller metallrälsar och klips måste tandläkaren ta bort materialet.

När det gäller tonåringar kan kanske käken utvecklas och växa till om de ändrar matvanorna för att få tillräckligt mycket kalcium, magnesium, fosfor och andra viktiga näringsämnen som gör att käken utvecklas så att tänderna får plats. Mer om detta kan man läsa i böckerna “Cure Tooth Decay” av Ramiel Nagel och/eller “Nutrition and Physical Degeneration” av Weston Price. Båda kan köpas av nätbokhandlare.

De frågor som det är viktigt att få svar på för att kunna ta ställning till behov och risker när det gäller tandställningar är bland annat följande:

  • Är det nödvändigt att dra ut tänder? Om det är det vilka tänder tas bort och hur påverkar det käken och ansiksformen. Minst fyra tänder brukar tas bort för att behålla symmetrin i över och underkäken.
  • Vilket material ska tandställningen göras i? Tänk på att osynliga metallställningar har allt på insidan av tänderna och därmed påverkas tungan och eventuellt talet. Vilka material består tandställningen av (begär innehållsförteckning) och finns risk för allergi eller överkänslighet mot något av dessa material. Finns känslighet i familjen mot något av de ingående materialen finns anledning till extra uppmärksamhet.
  • Vilka olika material kan tandläkaren erbjuda och vilka bedömningar görs angående allergi/överkänslighet?
– Kan talförmågan påverkas av tandställningen eller kan skavsår uppstå i munnen? – Vllka svårigheter att göra rent tänderna kan uppstå?
  • Finns risk att tandställningen trycker på tänderna så att tandens blodförsörjning riskeras och därmed riskerar att pulpan dör och rotfyllning blir nödvändigt?
  • Hur påverkas käken och ansiktets utformning av korrigering av tänderna?
  • Vilka andra alternativ till tandställning finns? Hur påverkas bett, ansikte med mera om du låter bli att korrigera tänderna?

Till bloggen om problem med tandställningar.
Tandregleringsmaterial och biverkningar..

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)