Livsmedelsverket går nu ut och rekommenderar kosttillskott av D-vitamin till personer som sitter inne mycket och till äldre över 75 år.  Anledningen är matvanorna försämrats och att folk är ute i solen för lite. Detta är en stor förändring i policyn jämfört med tidigare då Livsmedelsverket ansåg att man fick i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via födan. 

Sedan tidigare undersökningar är det känt att en stor majoritet av befolkningen inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker, vilket minskar intaget av nyttiga vitaminer. Nu föreslås berikning av D-vitamin till fler livsmedel och att bland annat de som sitter inne mycket och äldre  personer med försämrad förmåga att syntetisera D-vitamin i huden ska ta tillskott av D-vitamin. 

 Att verket nu rekommenderar D-vitamintillskott lite mer generellt till utsatta grupper är ett stort steg framåt och kanske innebär det ett trendbrott så att D-vitamin följs av förslag om tillskott av fler vitaminer och mineraler 

Det verket dock glömt är de personer som av genetiska skäl har svårt att bilda och omsätta D-vitamin och de har också glömt att mörkhyade människor ofta också behöver tillskott. Livsmedel som innehåller D-vitamin är bla fisk, ägg kyckling och vissa svampar.

Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande att D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Dock är det det känt att t ex vegetarianer får fler lite vitamin B12 och därför behöver sådant tillskott. Så gott som hela befolkningen har dessutom brist på selen, magnesium och zink varför även dessa skulle behöva rekommenderas som kosttillskott för att få en friskare befolkning. 

Det är i huvudsak fyra riskgrupper som omfattas av råden:

 • Alla barn  yngre än 2 år
 • Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (alla åldersgrupper)
 • Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper)
 • Äldre över 75 år

Flera livsmedel beriknas nu med D-vitamin: fler sorts mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som t ex havredryck och matfetter. Därtill har har halten D-vitamin som skdets a finnas i dessa livsmedel ökat.

D-vitaminbrist kan ge många olika symtom och bland dessa nämnder Livsmedelsverket att barn kan uppvisa missformat skelett, vuxna kan drabbas av benuppmjukning, men de skriver också att även andra sjukdomar kan orsakas av D-vitaminbrist.

Tandvårdsskadeförbundet anser att D-vitamin även påverkar tandhälsan. Både D och K2-vitaminer behövs för att bygga upp starka tänder. C-vitamin behövs för att tandköttet ska må bra liksom Q 10. Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har ofta vitamin- och mineralbrister dels på grund av genetiska skäl och dels på grund av att de som är förgiftade av tungmetaller gör slut på vissa näringsämnen i samband med att kroppen avgiftas. 

Till Livsmedelsverkets pressmeddelande

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

 • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
 • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
 • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
 • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
 • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
 • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu