Känslighet mot dentala material förekommer bland befolkningen, det visar en ny intressant undersökning. Bland drabbade finns många kvinnor och problemen börjar vanligen i medelåldern. Allergi mot metaller är vanligast och det är inte bara kvicksilver från amalgam det handlar om utan vanligt är också känslighet mot nickel och palladium. En mindre andel är känsliga mot plaster och metakrylater. Studiens resultat stämmer med Tandvårdsskadeförbundets utredningar och erfarenhet. 

Studien gjordes under en 16-årsperiod på 500 personer och är omfattande. Dels har ingående personer fått berätta om sina besvär och dels har de undersökts av tandläkare och fått genomgå allergitester (hudtester). Precis som bland Tandvårdsskadeförbundets medlemmar dominerar kvinnor och äldre. De som deltog i studien anmälde sig frivilligt eller remitterades av tandläkare och därmed kan inga generella slutsatser dras om andelen besvär i befolkningen. Det är ändå intressant att se vilka symtom som är vanliga.

Flertalet av de undersökta personerna rapporterade symtom och ofta var det fler än ett symtom. Vanligast var burning mouth (44 %), smärta i tänder/käkar (22 %) och torr mun (20 %). Vid allergitestning visade 14 % allergi mot metaller. Drygt hälften hade självupplevda besvär trots att inga objektiva fynd kunde hittas i munhålan. 

Det senare stämmer väl med uppfattningen hos Tandvårdsskadeförbundet. Läkare och tandläkare vana att behandla tandvårdsskadade menar att så stor andel som 80 % har systemiska reaktioner utanför munhålan. Saknas lokala symtom blir patienterna ofta betraktade som inbillningssjuka. 

Forskarna menar att det finns anledning att studera just detta fenomen mer och antyder att det kan finnas andra faktorer som påverkar. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är dock att många som själva kopplar besvären till tänderna blir av med symtomen efter fyllningsbyte. Dock är forskningen inom området främst inriktad på amalgam och amalgamsanering. 

Forskning som tydligt visar tillfrisknande efter amalgamsanering har bland annat genomförts vid amalgamenheten i Uppsala där omkring 400 personer följts upp. Se mer i tidigare artikel i Tf-bladet.

Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)