">

"Osynliga tandställningar" av plast har fått skarp kritik av patienter i media. Tandregleringar görs för att folk ska få fina och jämna tandrader, men tyvärr kan problem också uppstå. Tidigare användes främst tandställningar av metalltrådar, men sedan en tid tillbaka finns även sådana av plast. Av nyligen publicerad forskning framgår att plastskenorna bland annat innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, men det finns också andra problem med dessa. 

Det finns vissa fördelar med plastskenorna då de är metallfria och kan tas av när man borstar tänderna eller äter. Men de kan inte användas vid alla tillfällen och plasten i sig kan skapa problem, vilket flera reportage i radion uppmärksammat.

Här finns länk till ett av reportagen. Det handlar om att man kanske inte tål plasten, att den innehåller hormonstörande ämnet bisfenol A, att man precis som med andra tandställningar kan få "skavsår" och inflammationer i tandkött, läppar, kindslemhinna med mera. 

I en nyligen publicerad reviewartikel (se länk nedan) redovisas riskerna med så kallade aligners eller osynliga skenor av plast för tandreglering. Forskarna kunde se att vissa studier visade relativt höga halter av det hormonstörande ämnet bisfenol A, vilket borde oroa. De fann också andra problem som smärta och sveda, stickningar, öm tunga, svullnad i läppen, blåsor, sårbildning, muntorrhet, parodontala problem och till och med systemiska problem som andningssvårigheter. Eventuellt kan också tandskador uppstå.

Det finns alltså mycket att fundera över inför eventuell tandreglering antingen det gäller plastskenor eller skenor av metall. Fundera särskilt mycket om du behöver tandställning. En del personer har rätt OK tänder och då kanske man inte vill ta riskerna med tandreglering. I andra fall med kraftiga över-, under- eller korsbett kan åtgärder verkligen behövas, men lite felställningar på tänderna kan många leva med. 

Olika tung- och tuggrörelser kan man göra för att förmå käkarna att växa till så att tänderna får plats. Viktigt är också att andas med näsan för att tungans tryck ska kunna bidra till att käkarna förändras så att tänderna får plats. Se också John Mews filmade föredrag.

Ta först reda på riskerna med konventionella och alternativa tandställningar. Om tänderna sitter mycket trångt kan t.ex. fyra friska tänder behöva tas bort. Vill du verkligen det? Svenska konventionella tandställningar trycker ihop käkarna, vilket kan försämra andningsvägarna och en del upplever att munhålan krymper så att tungan inte riktigt får plats. Andra problem kan vara att tänderna senare försöker flytta tillbaka till sin ursprungsplats. Allt detta kan göra att bettet inte blir så som det borde vara. 

Alternativa metoder finns. Ortotropics kallas den metod som bland annat tandläkare John Mew utvecklat. Flera andra tandläkare runt om i världen har anammat detta sätt att få tänder och käkar att bättre passa ihop. I konceptet ingår olika rörelser för att öva upp käkmusklerna, stimulera munandning och i vissa fall föreslås tandställningar som utövar tryck på käkarna på ett sätt som vidgar dem istället för att trycka ihop. Därmed behålls ett brett käkparti som gör att tänderna får plats och andningen påverkas inte negativt. 

Till forskningsrapporten
Till radioinslaget om tandställningar
Till podd P3 Nyheter

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)