- Hälsa
- Politik
Årets uppföljning från Socialstyrelsen visar att personer med långvarigt skadligt bruk eller beroende mer sällan får tandvård än den övriga befolkningen. Många besöker bara tandvården akut.
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten följer regelbundet upp målen i den nationella ANDTS-strategin, det vill säga strategin för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.
Skadligt bruk och beroende av bland annat alkohol och narkotika ökar risken för att munhälsan påverkas negativt. Alkoholhaltiga drycker innehåller socker samt sura substanser och narkotika skapar ett sockersug när drogen avtar.
Ohälsa i munnen påverkar livskvaliteten och kan sättas i samband med försämrad allmän hälsa och livskvalitet i målgruppen. Nedsatt smärtkänslighet på grund av missbruket minskar också möjligheterna till att tidigt upptäcka hälsoproblem i munnen.
– Dessa personer har sämre munhälsa än andra, det vill säga att de har fler skadade och saknade tänder. De skulle alltså behöva tätare besök i tandvården och mer förebyggande tandvård än andra, men tvärtom får de mer sällan sina tänder undersökta. Dålig munhälsa påverkar både hälsan och välbefinnandet, och kan även innebära ett socialt problem, säger Peter Lundholm som arbetar som sakkunnig tandläkare på Socialstyrelsen.
Både kvinnor och män med varaktigt skadligt bruk eller beroende besöker tandvården i lägre utsträckning än befolkningen som helhet, med undantaget åldersgruppen 26–39 år. I befolkningen generellt ökar andelen som besöker tandvården med ålder, men bland personer med varaktigt skadligt bruk eller beroende är andelen mer konstant. Både bland personer med varaktigt skadligt bruk eller beroende och i befolkningen som helhet, besöker kvinnor tandvården i högre utsträckning än män.
Basunderökningar är regelbundna kontroller hos tandvården som genomförs för att upptäcka och förebygga dålig munhälsa. Andelen personer med varaktigt skadligt bruk eller beroende som genomgått minst en basundersökning under perioden 2020–2022 uppgick till 42 procent jämfört med befolkningens 65 procent.
Personer med skadligt bruk och beroende har sämre munhälsa än befolkningen som helhet. I åldrarna 26–39 år har dessa individer mellan 1–25 skadade, saknade och lagade tänder (DMFT, Decayed, Missing and Filled Teeth) att jämföra med befolkningen som varierar mellan 1–14 DMFT.
Skillnaderna är som störst mellan gruppen med varaktigt skadligt bruk eller beroende och befolkningen i åldersgruppen 40–64 år. Bland dessa personer varierar antalet mellan 3–32 DMFT och i befolkningen som helhet mellan 4–23 DMFT. För de som är 65 år och äldre, minskar skillnaderna mellan dem med varaktigt skadligt bruk eller beroende och befolkningen som helhet.
Årets uppföljningar som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har genomfört, visar sammantaget på stora skillnader mellan olika grupper i samhället när det gäller skadligt bruk eller beroende. Ett av fem för tidiga dödsfall kan kopplas till alkohol, narkotika eller tobaksrökning.