I dag får årligen omkring 20 000 personer implantat i käkbenet och flertalet av dem är av titan. Det är inte ovanligt med infektioner runt implantaten och i värsta fall kan det leda till benförluster och att implantatet ramlar ut. Periimplantit är således en ny sjukdom som uppstår runt implantat. Det alternativa materialet heter Zirkonia och är ett keramiskt material med god hållfasthet som sällan ger upphov till periimplantit. Sjukdomen kan alltså förebyggas genom rätt val av material. 

Att infektioner finns runt implantat av titan beror främst på att titan har förmåga att trigga igång immunförsvaret och det bildas inflammerad vävnad runt implantatet. Inflammationen skapar en miljö som otrevliga bakterier trivas och föröka sig i. Många diskussioner finns om hur man ska behandla periimplantit. Det handlar om rengöring och att man i värsta fall kan behöva operera bort påverkad vävnad för att den så småningom ska läka ut. 

Sällan pratas det om att välja andra material än titan för implantat eller om kroppens reaktion mot titanpartiklar som frigörs från implantatet. Tandhälsoförbundets erfarenhet är att många tål keramiska implantat av Zirkonia och att de sällan blir angripna av infektioner. Detsamma säger tandläkare som under lång tid opererat in implantat av Zirkonia. Dock är det få svenska tandläkare som använder implantat av Zirkonia. 

Inte heller får patienten information om riskerna med titanimplantat och det alternativ som faktiskt finns i form av Zirkonia. Eftersom periimplanit blir ett allt större problem så har flera forskningsprojekt startat där man försöker täcka titanimplantatet med annat material.. Det kan förstås vara ett bättre alternativ än att ha titan i direktkontakt med kroppens vävnader. Alternativet med Zirkonia är det hittills bästa alternativet. I en nära framtid kan flera bra alternativ till titanimplantat komma ut på marknaden, men som det ser ut i dag kan endast Zirkonia rekommenderas om man vill minska riskerna.

Keramen Zirkonia leder inte heller ström, kyla och värme som implantat av titan gör, vilket är ytterligare fördelar. 

Till artikel om periimplantit i Tandläkartidningen
Till vetenskaplig artikel om orsaker till periimplantit där bl.a. reaktion mot titanpartiklar tas upp
Till ytterligare en forskningsartikel som tar upp olika orsaker till periimplantit och också nämner reaktion mot främmande material
Se mer på Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)