- Hälsa
Påskafton är äggens dag och många målar dem i fina färger och mönster för att sedan knacka sönder skalet och äta upp innehållet. Ägg har alltid varit viktig föda för människan. Ett ägg om dagen är bra och nyttigt och fler lär man inte heller må dåligt av. Ett ägg är en riktig näringsbomb.
Ägg är väldigt näringstätt. Anledningen är att en kyckling eller fågelunge ska kunna livnära sig och växa till enbart på den näring som finns i ägget.
Tidigare varnade Livsmedelsverket för att äta för många ägg då de ansågs innehålla för mycket kolesterol. Nu vet vi emellertid att kolesterol är viktig näring för kroppen bland annat för tillverkning av könshormoner.
Ett ägg innehåller vitaminer, mineraler, fetter och proteiner. Proteinerna finns främst i äggvitan och det är också äggvitan många muskelbyggare äter just för dess höga proteininnehåll. De missar emellertid många andra viktiga näringsämnen som finns i gulan.
Genom att äta ett kokt ägg om dagen får man såledesi sig mängder av näringsämnen, men inte tillräckligt för att ett enda ägg ska tillfredsställa vårt näringsbehov. Folsyra och B-vitaminer finns och särskilt mycket av vitamin B12. För att vi ska få livsmedelsverkets rekommenderade intag (många behöver mer) räcker det att äta två ägg. Detsamma gäller vitamin E.
Även vitamin D finns i relativt höga halter, men för att få Livsmedelsverkets rekommenderade intag behöver vi äta 2-3 ägg om dagen och detsamma gäller selen.
Nu är det oklart om alla ägg innehåller lika mycket näring. Gissningsvis innehåller ägg från KRAV-märkta höns mer näring än industriuppfödda. Men tillräckligt med närings måste ändå finnas för att kycklingen ska växa till. Med all säkerhet är ägg en bra föda och det är aldrig fel att äta ett ägg om dagen.
Se mer om näringsinnehållet via länken nedan