De personer som besväras av bruxism, det vill säga gnissling eller sammanpressning av tänderna, får ofta bettskena. Forskare har nu funnit en ny lösning, nämligen en typ av pannband.

Dagens bettskenor mildrar bara effekten utan att stoppa det ofrivilliga beteendet. Forskare utvecklar nu ett pannband som kan hjälpa de cirka 10 procent av alla vuxna som lider av bruxism.

Bloomberg rapporterar att forskare vid Nottingham Trent University i Storbritannien samarbetar med det medicintekniska startupbolaget Jawsense för att utveckla en enhet för behandling av bruxism.

Bruxism leder ofta till huvudvärk, ömma käkar, smärta i nacke och axlar, öronvärk, tandskador och sömnstörningar. Det är inte alltid klarlagt varför människor gnisslar tänder och pressar samman sina käkar hårt, men man ser kopplingar till stress och ångest.

I svårare fall kan bruxism leda till TMD, temporomandibulär dysfunktion. TMD är en gemensam benämning för sjukdoms- och smärttillstånd samt funktionsstörningar i käklederna, tuggmusklerna, tänderna och de närliggande vävnaderna.

Det är forskarnas förhoppning att det smarta pannbandet, som har en sensor, på ett exakt sätt skall kunna upptäcka pågående bruxism. Pannbandet skall då generera vibrationer som i sin tur skall öka medvetenheten om beteendet och hjälpa käkmusklerna att slappna av.

Pannbandet använder så kallad biofeedback, en teknik som tränar människor att förbättra sin hälsa genom att kontrollera processer i kroppen som normalt sett sker ofrivilligt. Tanken är att gradvis hjälpa människor att lära sig att medvetet slappna av sina käkar och sluta gnissla tänder och/eller bita ihop för hårt. En fungerande prototyp av pannbandet kommer, enligt uppgift, snart att finnas tillgänglig.

- Denna innovation representerar ett avgörande steg mot en framtid där bruxism och TMD effektivt kan hanteras med personliga, icke-invasiva lösningar, vilket avsevärt förbättrar livskvaliteten och minskar vårdkostnaderna, säger Jawsenses VD Bas Borgdorff till Bloomberg.

Till artikeln på Bloomberg.com

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)