Om tandköttet blöder vid tandborstning kan detta bero på att man har fått en inflammation som kan vara början till tandfickor och tandlossning. En ekologisk munskölj med speciella örter kan motverka dessa problem.

Tandlossning (parodontit) är en dold en folksjukdom som drabbar varannan vuxen över 50 år. Det är inte enbart tänderna, utan även tandköttet, som behöver skötas. Vid ett friskt tandkött är färgen svagt rosa och tandköttet sluter tätt runt varje tand.

Då tandköttet blöder samt är rött och svullet har man fått en inflammation. Det är ett vanligt förekommande problem som orsakas av bakterier som suttit för längre runt eller på tänderna. När man får en inflammation är det kroppens sätt att försvara sig mot ett bakterieangrepp. Över tid kan det dessvärre bildas tandfickor vilka leder till tandlossning.

Det är alltid viktigt med god munhygien, men då man har fått ett blödande tandkött kan det hjälpa med en munskölj som är gjord på bland annat ekologiskt odlad salvia, sårläka (Sanicula europaea) och rathaniarot. Dessa läkeörter är antiinflammatoriska och hjälper tandköttet att läka och därmed sluta blöda.

Att munhälsan påverkar resten av kroppen är vi väl medvetna om. Infektioner i tänder respektive tandkött kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Infektioner i tandköttet medför också en förhöjd risk att få diabetes och sjukdomar i luftvägarna. Nyare forskning påvisar även en koppling mellan munbakterier och reumatism.

Det finns ett antal medicinalväxter som verkar antiinflammatoriska och stramar åt tandköttet samt kommer åt bakterier vilka kan ta sig in under tandköttet och skapa tandfickor. Dessa kan i sin tur orsaka både tandlossning och hål i tänderna.

Pepparmynta är ett bra exempel på ört som är antiseptisk och desinficerande. Salvia är en annan ört som är läkande och det finns även en som heter sårläka. Den verkar på infekterade sår och så har vi rathaniarot som stramar åt tandköttet. Ju tajtare tandkött man har desto mindre är risken att få tandfickor. Rena tänder gör att bakterierna inte fastnar så lätt.

Parodontit, det vill säga tandlossning, är en samling inflammationssjukdomar som påverkar tandens stödjevävnader. Tandlossning kan vara ett resultat av dålig munhygien men det orsakas även av stress och rökning. Tandlossning innebär dessutom en rejält ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Diabetiker är också i farozonen och sägs ha tre gånger så stor risk att utveckla hjärtproblem.

Länk till artikeln på kurera.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)