Tills vidare bör du välja förpackningar av glas eller möjligen av plast om du vill undvika exponering för bisfenoler, vilket är kemikalier som både kan störa hormon- och immunsystemet. Norska forskare har funnit att plasten som skyddar maten i aluminiumförpackningar och i konservburkar av metall läcker skadliga mängder bisfenoler. Ett EU-förbud finns, men har ännu inte trätt i kraft. 

Vi omger oss av gifter. Bara genom att andas. dricka och äta får vi i oss stora mängder. Det är omöjligt att bli helt giftfri, men de val vi gör kan ändå minska mängderna.

Nu har det norska forskningsinstitutet NILU undersökt hur mycket bisfenoler som läcker från olika förpackningar. Resultatet kan vara intressant för den som vill undvika bisfenoler. De är skadliga för hälsan och påverkar särskilt kroppens hormoner och immunsystem. 

Forskarna varnar för matvaror som legat i aluminium- eller konservburkar. Anledningen är att dessa är klädda på insidan med ett tunt plastskikt. Drycker och matvaror som legat i dessa hade höga värden bisfenoler. Samma produkt i en pappkartong, plast- eller glasflaska hade mindre mängd bisfenoler. 

Halterna i mat som legat i aluminium- eller konservburkar översteg betydligt de europeiska gränsvärdena för tolerabelt intag. Särskilt allvarligt är detta när det gäller barn, som är mer känsliga än vuxna för gifter av olika slag.

Gränsvärdet, som satts av den europeiska myndigheten EFSA, är 0,2 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Tidigare gränsvärde var 4 mikrogram per kg kroppsvikt och dag. Det är alltså en kraftig skärpning. 

Om gränsvärdet följs ska ett barn, som väger 25 kg, högst få i sig 5 nanogram per dag och en vuxen, som väger 75 kg, högst 15 nanogram. Det är alltså väldigt små mängder som kan riskera skador. 

En person som dricker en 33-centiliters burk med läsk riskerar få i sig 22 nanogram bisfenol A, vilket är betydligt över gränsvärdet. Om ett barn dricker lika mycket ökar riskbilden betydligt.

Ännu  högre halter kommer via mat som legat i konservburkar av metall och forskarna fann också att alkohol bidrar till att öka lösligheten av bisfenoler. Vin som legat i en aluminiumburk innehöll betydligt högre halter än vin i en glasflaska. 

Skrämselpropaganda eller inte? Forskarna skriver att kroppen utsöndrar bisfenoler och därför ska man inte bli alltför rädd, men det kan ändå vara klokt att göra medvetna val. På sikt kan upplagring ske, vilket ökar risken för hälsobesvär.  Välj alltså hellre en glasflaska eller möjligen en PET-flaska om du vill undvika bisfenoler.

EU har fattat beslut om att livsmedelsförpackningar ska vara bisfenolfria till 2026. Förhoppningen är alltså att samtliga förpackningar ska bli fria från bisfenoler inom ett eller två år. 

Tyvärr finns bisfenoler även i tandlagningsmaterial och i den frågan finns inga diskussioner om förbud. Mängderna är sannolikt små, men tillsammans med alla andra kemikalier vi utsätts för så kan det ändå ha betydelse. Barn kan t.ex. få så kallat fissurförseglingsmaterial för att jämna ut gropar i tänderna. Då behandlas oftast flera tänder samtidigt, vilket kan ge tillfälligt höga halter. 

Det går att välja tandlagningsmaterial utan bisfenoler. Admira-produkter är så vitt Tandhälsoförbundet vet fria från sådana ämnen. Be tandläkaren om en innehållsförteckning för det material som används. Ett sådant datainformationsblad ska följa med när tandläkaren köper förpackningen. 

Se mer här (norska)<
Angående tandlagningsmaterial och bisfenoler, se mer på hemsidan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid under sommaren: helgfria måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)