Dessvärre händer det att tänder blir utslagna eller skadas i olyckor. Om man har varit med om en sådan olycka bör man alltid låta sig undersökas av en tandläkare. Det är viktigt oavsett om det är mjölktänder eller permanenta tänder som har skadats.

Man kan märka att en tand har skadats om ett eller flera av följande symtom uppstått efter en olycka:
* Tanden sitter lösare än de andra tänderna i munnen.
* Tanden har ändrat färg och blivit rosa, gul, grå eller brun.
* Det gör ont i tanden och man får svårt att äta.
* Blödning uppstår från tandköttet runt tanden.
* Tandköttet runt tanden blir svullet och blåsor bildas.
* Ilningar uppstår eller att det känns annorlunda i tanden.
* En bit av tanden har gått av.

Om man har skadat en permanent tand och har ett eller flera symtom bör man kontakta en tandläkare. Om en permanent tand har slagits ut är det viktigt att söka vård/rådgivning omgående. Skulle mottagningen vara stängd, sök jourhavande tandläkare.

Sjukvårdsrådgivning kan ges via 1177 där man kan få hjälp att bedöma symtom eller råd om var man kan söka vård.

En utslagen mjölktand skall aldrig sättas tillbaka i ett barns mun. Det kan skada de permanenta tänderna som väntar i käken under tandköttet.

En utslagen permanent tand förvaras lämpligast i munnen eller i vätska. En tandläkare behöver, som sagt, undersöka tänderna så fort som möjligt om en permanent tand har slagits ut. Det är viktigt att skydda tandens rot på väg till tandläkaren, annars kan roten torka ut. Ju snabbare tanden sätts på plats, desto större är möjligheterna att den läker bra.

Vidta därför någon av följande åtgärder så fort som möjligt efter olyckan:
* Sätt tillbaka tanden i hålet i tandraden, det vill säga där den tidigare suttit. Det är det bästa stället att förvara den på väg till tandläkaren. Barn kan bita i en näsduk eller liknande för att hålla tanden på plats.
* Tanden kan läggas i ett glas med komjölk om man inte har möjlighet att sätta tillbaka den i hålet.
* Alternativt kan tanden läggas i ett glas med koksaltlösning om man inte har tillgång till komjölk. Man kan också använda sådan lösning som man tvättar kontaktlinser i.
* Lägg tanden under tungan om det inte finns komjölk eller koksaltlösning att tillgå och då det inte går att sätta tillbaka tanden i hålet.

Lägg däremot inte tanden i vatten, eftersom det skadar tandroten.

Tanden kan behöva rengöras innan man försöker sätta tillbaka den i munnen. Ta då tag i tandkronan, som är den ljusa delen av tanden och undvik att röra tandroten. Skölj sedan försiktigt av tanden i kallt rinnande vatten i cirka tio sekunder. Man kan också skölja tanden i steril koksaltlösning om man har sådan. Därefter trycker man försiktigt tillbaka tanden i hålet där tanden satt.

Om det är en bit av en permanent tands krona som har gått av bör man lägga biten i ett glas med kallt vatten. Där skall den ligga tills man har kommit till en tandläkare med den. Detta skall helst ske inom 24 timmar.

I de fall en bit av en permanent tand har slagits ut, bygger tandläkaren oftast upp den trasiga tanden med en plastfyllning. Ibland limmar tandläkaren fast den lösa biten. Efter en tid kan den limmade tanden eller fyllningen behöva bytas ut. Tandläkaren kan då göra en porslinsfasad eller en porslinskrona.

En permanent tand som sitter löst kan läka av sig själv om den sitter kvar på sin ursprungliga plats. Det kan dock blöda samt göra ont och det kan också vara svårt att äta.

Om tanden skulle ha flyttats lite försöker tandläkaren sätta tillbaka tanden. Med en tråd och med plast fäster tandläkaren den lösa tanden i tänderna bredvid. Efter ungefär tre veckor tar tandläkaren bort tråden.

Om en permanent tand har slagits ut försöker tandläkaren sätta tillbaka tanden där den satt förut. Därefter fäster tandläkaren den i tänderna som sitter bredvid med tråd och plast. Efter cirka tre veckor kommer tandläkaren att bort tråden.  

Det är viktigt att man sköter tänderna extra noga under tiden för läkning.

Till mer information på 1177

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)