Nyligen publicerades en observationsstudie som associerar rött kött till ökad risk för typ 2-diabetes. Kontrollerade och randomiserade koststudier visar däremot inte samma koppling. Det är skillnad på resultaten från kontrollerade studier och från studier som bygger på observationer.

Forskarna som bakom den nya rapporten har analyserat stora mängder data från 31 olika observationsstudier och 20 olika länder med omkring två miljoner deltagare. Deras slutsats är att risken att utveckla typ 2-diabetes ökar ju mer kött man äter, och då särskilt rött kött.

Funmed skriver att denna nya studie bara visar ett samband, inte orsak och verkan och att den bygger på deltagarnas egna rapporter om hur mycket rött kött, processat kött och kyckling de minns att de ätit.

Många olika faktorer kan påverka resultatet, däribland hög konsumtion av ultraprocessad mat och socker. Riskökningen är dock relativt liten och resultaten varierar mellan olika undersökningar och befolkningar.

Enligt Funmed bevisar inte studien att rött kött faktiskt orsakar typ 2-diabetes, utan visar bara på ett samband. Det finns andra faktorer, såsom ökad konsumtion av ultraprocessad mat och socker, som också kan ha betydelse.

I studien tar man hänsyn till vissa sådana här störfaktorer, som högt BMI, men däremot inte till andra som insulinresistens, midjemått eller hur mycket ultraprocessad mat eller socker som deltagarna konsumerat, förutom i form av sötade drycker. Funmed skriver att forskarna konstaterar själva att kopplingen de ser är ”osäker och behöver undersökas vidare”.

Den potentiella riskökningen är inte heller särskilt stor. För varje 100 gram rött kött som en person äter per dag skulle risken för typ 2-diabetes öka med 10 procent. Detta innebär därmed att sambandet mellan kött och diabetes är ganska svagt.

När man tittar på resultaten från de olika studierna och befolkningarna i den stora analysen ser man också en stor variation. Man hittade till exempel ingen signifikant koppling mellan köttkonsumtion och typ 2-diabetes i östra Medelhavsområdet eller sydöstra Asien. Denna heterogenitet gör att resultaten inte kan anses vara konsekventa, vilket i sin tur gör det svårare att dra generella slutsatser.

I en metaanalys som publicerades år 2023, vilken baserades på 21 randomiserade och kontrollerade koststudier, det vill säga inga observationsstudier, drogs en helt annan slutsats. Dessa studier undersökte hur en kost med rött kött påverkar blodsockerhalten jämfört med kosthållningar med lågt eller inget intag av rött kött.

Forskarna upptäckte faktiskt att konsumtion av rött kött inte ökade risken för typ 2-diabetes, tvärtom verkade den minska blodsockerhalten överlag. Ett liknande resultat framkom i en annan metaanalys om effekten av rött kött i kosten på blodsocker, insulinnivåer och inflammation hos människor utan hjärt-kärlsjukdom.

Även i denna analys ingick bara randomiserade och kontrollerade studier. Forskarna kunde inte finna några bevis för att intag av rött kött påverkar nivåerna av fastande blodsocker, insulin eller andra markörer för blodsockerproblem. Ej heller kunde man se att rött kött ökar inflammation.

– Debatten om kött och diabetes är långt ifrån över, säger läkaren Ruchi Mathur, specialist i endokrinologi vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles, till The New York Times. De flesta studier som visar på en koppling mellan rött kött och diabetes hos människor är observationsstudier som bygger på att folk kommer ihåg vad de ätit under ett eller flera års tid.

Idag äter västerlänningar mer rött kött än vad många näringsexperter rekommenderar, men jämfört med på 1970-talet äter vi faktiskt lite mindre rött kött och lite mer frukt numera, uppger tidskriften The New York Times. Förändringen som har skett är dagens stora intag av socker och andra raffinerade kolhydrater.

Frågan är varför kött, ett naturligt livsmedel som människor ätit i alla tider, skulle öka risken för typ 2-diabetes? Forskarnas förklaringar i den stora observationsstudien är svaga och spekulativa och det finns idag inga bevisade biologiska mekanismer för detta, enligt Funmed.

En fara med den här typen av studier är att de avleder uppmärksamhet från effektivare sätt att förebygga diabetes på. Fokus bör istället ligga på att minska intaget av ultraprocessad mat, särskilt socker och raffinerade kolhydrater, påpekar Funmed.

Till artikeln på Funmed

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)