En del nya regler för tandvårdsstödet börjar gälla från och med den 15 januari 2024. Bland annat handlar det om tandvård på distans, om kirurgiska åtgärder samt om enklare konstruktioner för att åtgärda en tandlucka.

Varje år ser TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, över reglerna för det statliga tandvårdsstödet. Den mest omfattande förändringen är sju nya åtgärder vilka handlar om tandvård på distans.

För att de digitala åtgärderna skall ersättas måste patienten först ha gjort ett fysiskt besök. Vid detta besök måste man i så fall konstatera att det är lämpligt för patienten att genomföra fortsatt tandvård på distans.

Det går dock inte att, inom tandvårdsstödet, ställa diagnos på distans, men det kan däremot handla om information, rådgivning eller instruktioner. Detta kan bli aktuellt exempelvis där patienten har långt till tandvården, och då man på detta sätt kan undvika långa resor.

En annan förändring är ett försök till förenkling av administrationen kring vissa kirurgiska åtgärder. Detta genom att utöka åtgärd 409, det vill säga kirurgiskt avlägsnande av tand i annan kvadrant i samband med parodontalkirurgiska åtgärder. Denna skall då gälla för alla operationer i vilka man samtidigt behöver göra ytterligare operation i en annan kvadrant som kräver lambå.

En annan tanke är att förbättra möjligheterna till tandvård för patienter med dålig ekonomi. Man skall nu kunna få ersättning för enklare konstruktioner för att åtgärda en tandlucka. Det handlar då om att en komposittand kan limmas fast på granntänderna.

Beloppsgränserna i högkostnadsskyddet på 3 000 respektive 15 000 kronor förblir oförändrade även efter den 15 januari 2023. Däremot har en omräkning av alla referenspriser har gjorts till detta datum, se sidan Referenspriser.

Länk till TLV:s sida om de senaste ändringarna i tandvårdsstödet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)