Modern forskning visar att våra gener är anpassningsbara och att de i hög grad påverkas av den miljö vi lever i. Allvarligt är dock att förändringarna ärvs i flera generationer trots att själva DNA-molekylen inte ändrats. Snabba förändringar sker istället genom att påverka hur generna uttrycks och vilken information de förmedlar till kroppens olika organ. När vissa effekter av en gen sätts på eller stängs av kan det få både positiva och negativa effekter. Det allvarliga är dock att negativ påverkan kan ärvas i många generationer framåt, exempelvis påverkan av kvicksilver från amalgamfyllningar eller kontaminerad fisk.

Epigenetik är begreppet som används för dessa relativt snabba genetiska förändringar och utlösande faktorer kan vara gifter, svält och trauman av olika slag. Denna kunskap som inte funnits mer än några decennier gör att livsstilen har stor betydelse inte bara för en själv utan också för kommande generationer. 

Natural News har publicerat en sammanfattande artikel i detta ämne och ger också flera exempel på forskning som påvisar sådana effekter. Ett av dem är en rundmask med en genetisk förändring som gör att den kan tillverka ett protein som gör masken självlysande i ultraviolett ljus. Tillvekningen av proteinet kräver att en speciell gen sätt på, vilket sker om masken lever i en relativt varm miljö.

Forskarna höll masken en längre tid i varm miljö då genen hela tiden var påslagen och producerade detta självlysande protein. När masken sattes tillbaka i kallare klimat fortsatte den emellertid att lysa, dvs det självlysande proteinet fortsatte att produceras. Detta är en typisk epigenetisk förändring och effekten fanns kvar i de 14 generationer som forskarna följde dessa maskar. 

Kan då epigenetiska förändringar påverka människan, som har ett betydligt mer komplicerade biokemiskt system? Forskning visar att så är fallet. Natural News tar upp svälten i Holland på 1940-talet som ett exemel där barn och barnbar till de kvinnor som överlevde som äldre fick sämre tolerans mot glukos. Ett annat exempel är stressen under förintelsen som gav överlevare sämre produktion av kortisol, vilket förmodligen var kroppens överlevnadsstrategi. Denna förändring ärvdes till nästa generation.

Inte bara kvinnorna påverkar kommande generationer utan även männens livsvillkor har betydelse. Forskning visar att om pappan utsatts för gifter, ätit dålig kost eller tagit droger före eller under tiden för befruktningen så påverkar även detta flera generationer framåt. Bland annat finns ökad risk för diabetes och hjärtkärlsjukdomar. 

Det finns således anledning att oroa sig för både de många gifter dagens generationer utsätt för i form av exempelvis kvicksilver, glyfosfat och andra bekämpningsmedel och den försämrade kosthållningen. Det påverkar kommande generationer långt fram i tiden och konsekvenserna är svåra att överblicka.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)