Personer som är känsliga för kvicksilver och andra metaller drabbas ofta av extrem trötthet. Ibland får de diagnosen ME/CFS. Alltför många har svårt att få sjukpenning trots oförmåga att arbeta. En vägledande dom föll i Kammarrätten i Stockholm den 21 september 2018, gällande rätt till sjukersättning på grund av allvarlig ME/CFS. Domstolen slår fast att även om diagnosen är omstridd och ifrågasatt ska de symtom som sätter ned arbetsförmågan väga tungt.

Fallet i Kammarrätten i Stockholm handlar om en 43-årig kvinna som enligt läkarintyg lider av en svår ME/CFS (även kallad kroniskt trötthetssyndrom). Hon nekades sjukpenning av försäkringskassan, men både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att kvinnan skulle ha rätt till sjukpenning. 

Sjukdomen hade enligt läkarintygen ökat över tid och besvären blev allt mer uttalade. Kvinnan uppgavs helt sakna arbetsförmåga sedan två år tillbaka och det gällde oavsett typ av arbete eller anpassningar av det. Även arbetsgivare och arbetsförmedling ansåg att hon inte klarade att arbeta ens med enklare uppgifter.

Av domstolens handlingar framgår att hon arbetstränat på sin arbetsplats, men inte ens klarat 5 timmar i veckan. Hemma är det hennes man som sköter städning, matlagning med mera. Ändå ansåg försäkringskassan att skäl för sjukpenning inte förlåg. Detta drabbar även personer som är kvicksilverförgiftade av amalgam eller som är drabbade av elöverkänslighet. Ofta handlar det även i dessa fall om extrem trötthet och värk.

Förvaltningsrätten skrev i sitt beslut att diagnosen inte är avgörande för rätt till sjukpenning utan även "de symtom och sjukdomsbesvär som personen uppvisar  och på vilket sätt dessa påverkar arbetsförmågan" är avgörande.

Förvaltningsrättens bedömning slogs senare fast i Kammarrätten och därmed är Förvaltningsrättens dom vägledande för kommande domstolsförhandlingar när enskilda personer överklagar försäkringskassans beslut om sjukpenning. 

Intressant är också att Förvaltningsrätten tydligt visar att det är just den nedsatta arbetsförmågan som är avgörande för beslut om sjukpenning. "Den omständigheten att vissa diagnoser, som den i målet aktuella, ses som omstridda och ibland ifrågasatta innebär inte att det är uteslutet att erhålla sjukpenning för de symtom och begränsningar som ligger till grund för diagnosen om dessa nedsätter den försäkrades arbetsförmåga. ... Avsaknad av objektiva fynd bör inte tillmätas avgörande betydelse, eftersom många sjukdomar inte låter sig påvisas objektivt."

Mål nr 5901-5903-17 
Avgjort i Kammarrätten i Stockholm 2018-09-21

Förvaltningsrätten hänvisar i sin skrivelse till följande domar som också handlar om omstridda diagnoser:
Kammarrätten i Jönköping: Mål nr 3550-11 och 3351-11
Kammarrätten i Göteborg: Mål nr 5593-09
Kammarrätten i Sundsvall: Mål nr 705-12

 

 

.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)