Under senare tid har det varit en debatt om fördelarna, respektive nackdelarna med ekologisk odling. Ekologisk odling ger minskad produktion men mindre giftbelastning och nyttigare mat.

Jordbruksgifter har använts mycket länge och oftast upptäcks de skadliga effekter efter mycket lång tid och därefter kommer en lång strid för att förbjuda eller minska användningen. Välkända exempel är kvicksilverbetning och DDT, ämnen som är långlivade och fortfarande belastar naturen.

Under senare år började man använda en klass av ämnen som kallas neonikotinoider och dessa utgör nu det mest använda insektsgifterna i världen. Efterhand visade det sig att inte bara skadeinsekter dog utan även nyttoinsekter som bin, insekter i mark och vatten. Efterhand vandrar skadeverkningarna uppåt i näringskedjan och drabbar fåglar, fiskar och andra djur som berikar miljön och skyddar mot skadeinsekter.

Till skillnad mot andra insektsgifter är neonikotinoider systemiska, de är lösliga, tas upp av växterna och åstadkommer en fördröjd dödlighet hos insekter efter kronisk exponering för låga doser. De är dock inte speciellt giftiga för ryggradsdjur (som man vet eller antar nu). Det har tagit mer än ett decennium för att klarlägga skadorna på ekosystemet.

Ämnena sprids som korn i jorden när säden sprids eller blandas i säden i nivån 1-17 milligram/kilo. Växterna tar upp 2-20 % av ämnena och sprider dem till alla delar, blad, blommor, pollen och nektar. Inte bara skadeinsekter förgiftas, utan även pollinerande insekter som bin och andra som är väsentliga för jordbruket.

Biodlare i Frankrike noterade kort efter introduktionen av medlen, 1994, att bisamhällena försvagades eller dog och en undersökning visade att neonikotinoiderna var speciellt giftiga för bin där det räckte att bin fick i sig 2,5-5 nanogram för att hälften av djuren skulle dö. De dör emellertid inte genast utan hinner föra hem giftigt pollen och nektar till kupan och påverka drottning och larver. Drottningen dör emellertid inte samma år utan först nästa. Humlor producerar 85 % färre drottningar när de exponeras för de nivåer av medlen som finns i naturen.

Under samma tid som neonikotinoider fick ökad användning har bina drabbats i ökad utsträckning av virussjukdomar av vilka en del sprids av Varroakvalstret. Neonikotinoider försvagar binas immunsystem.

Vattenlösligheten gör att det som inte hamnar i grödan löses ut i yt- och grundvatten. Vattenlevande djur är känsliga och i förlängningen grodor, sländor och andra djur som är knutna till vattenmiljön. Halter så låga som 0,01 nanogram/gram i vattnet leder till ökad dödlighet hos vatteninsekter. I Holland har man associerat nedgång i fågelbeståndet till användningen av neonikotinoider, även om orsaken inte är bevisad.

EU har förbjudit tre av sju av neonikotinoiderna, clothianidin, imidacloprid och thiametoxam, men bara för användning på grödor som är särskilt attraktiva för bin, vilket är helt otillräckligt. Inte heller gäller förbudet en ny variant som snart kommer ut på marknaden. Frankrike förbjöd 2004 användning av neonikotinoider vid odling av majs och solrosor, något som inte inverkar negativt på skördeutfallet.

Odlarna själva verkar ha lite förståelse för naturen, förutom sin egen skörd. I mitten av 2013 skrev Fröoljeväxtodlarna och svensk Raps AB inför ett kommande förbud: ?Detta ställer nu extra krav på dig som odlare! Det som är viktigt för den som planerar att så höstoljeväxter i år, och vill ha insektsbetat frö, är att man måste vara ute med sin beställning i god tid!?

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)