Nedsatt spottkörtelfunktion är inte ovanligt och leder till känsla av muntorrhet. Det kan i sin tur påverka risken för karies, svampangrepp i munslemhinnan och problem att svälja. Brist på tillräckligt med saliv innebär brist på näringsämnen för tänderna och framför allt handlar det om kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer som är viktiga för remineralisering av tandens emalj efter måltidernas syrachocker. 

Sjögrens syndrom är en form av autoimmun sjukdom som bryter ned spottkörtlarna och därmed försämrar dess funktioner. Muntorrhet kan man också få på grund av mediciner som minskar salivproduktionen eller efter strålning mot mun- och halscancer. Det är också vanligt bland äldre med minskad salivproduktion. 

Väsentligt vid muntorrhet är att försöka hitta orsaken och hantera den. Om det är mediciner bör dessa bytas mot sådana som inte ger muntorrhet (prata med farmakologen på ditt apotek). Hittar man inte orsaken behövs hjälp för att hantera situationen och vara noga med val av föda samtidigt som man behöver dricka vatten regelbundet för munhålan inte ska känna så torr. Man kan också stimulera spottproduktionen genom att tugga, exempelvis på sockerfritt tuggummi (den som har amalgamfyllningar ska dock inte göra det). Och även vissa mediciner kan hjälpa till att stimulera salivssekretionen. 

Att andas genom näsan  kan vara något som återställer salivproduktionen. Se mer på andningsexperten Anders Olssons hemsida. Detsamma gäller minskad stress om det är möjligt. Även en del växter kan stimulera salivproduktionen och det gäller bland annat Aloe Vera, ingefära eller rötter av den gammaldags växten Stockros​I bästa fall kan spottkörtlarna stimuleras med lågenergilaser eller tandläkarlaser. 

Om man ändå fortsätter vara muntorr är regelbundna besök hos tandläkaren viktiga och tandkrämen bör innehålla hydroxiapatit för att remineralisera tänderna. Man kan behöva använda tandkrämen mer än två gånger per dag. Hydroxiapatit är ett minst lika bra medel som tandkräm med fluorider eller fluorlackning av tänderna. Hydroxiapatit är dessutom det tanden består av och är därför inte skadligt så som fluorider. Tandkräm med fluorider kan påverka hormonproduktionen och ger då i värsta fall ökad muntorrhet. 

Se  mer information här om försämrad salivproduktion
Se  mer här om åtgärder för att öka salivproduktionen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)