Patientsäkerheten behöver förbättras, särskilt inom tandvården. Socialstyrelsen har nu tagit fram en nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet och i den planen ingår även tandvården. Den är ute på remiss och remissvar/yttranden ska lämnas senast sjunde oktober till Socialstyrelsen. Tandvårdsskadeförbundet kommer att avge ett remissyttrande, men det är önskvärt att även andra yttrar sig om patiensäkerhet i tandvården. 

Av utredningen om ökad patientsäkerhet framgår att alltför många drabbas av vårdskador och att en del till och med avlider av dem. Hur det är i tandvården vet vi inte, men sannolikt är risken för vårdskador större där än inom den somatiska vården. Frågan är bara om tandläkarna kallar det för vårdskador.

Tandvårdsskadeförbundet får relativt ofta samtal och mail som handlar om vårdskador. Det kan vara att tandläkaren borrat fel så att tanden bredvid skadats. Det kan vara rotfyllningar som är infekterade och påverkar kringliggande tänder utan att tandläkare upptäckt det. Eller att krona satts på en tand utan att karies först avlägsnats. 

Det handlar också om rotfyllda tänder som avger bakterier och som kan leda till sepsis, hjärtkärlproblem och mycket mer, men som man sällan pratar om i tandvården. Dödsfall kan inträffa. Men det handlar också om fyllningsmaterial som kan orsaka allergier eller ännu allvarligare skador. Det handlar också om bettfel som många tandläkare har svårt att hantera. 

Den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet har på regeringens uppdrag tagits fram av Socialstyrelsen i samverkan med bland annat myndigheter, nationella organisationer, regioner, kommuner och experter. Tandvården ingår som en del i den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet, men vi vet sedan tidigare att tandvården ändå kan glömmas bort. 

Av den centrala handlingsplanen framgår att det förebyggande arbetet behöver utvecklas genom att identifiera, utreda och analysera händelser som lett till vårdskador. Detta kräver dock att vårdgivaren verkligen förstår att en vårdskada uppstått. Enligt förbundets erfarenhet förstår tandläkare sällan att en vårdsskada uppstått och om en sådan behandlas av annan tandläkare rapporteras den sällan då man ofta skyddar kollegor.

Ett sådant exempel är en rotfyllning som var dåligt gjord med minst en kanal som aldrig fylldes igen. Den nya tandläkaren sa först att fyllningen ej var korrekt gjord, men ändrade sig senare och sa att den var okej. Trots det gjorde den nya tandläkaren om rotfyllningen helt och hållet men ville alltså inte stå fast vid att den var dåligt gjord. I sådana fall är det väldigt svårt att driva frågan vidare. 

I den nationella handlingsplanen lyfts patienten fram som en medskapare och det är bra, men ställer stora krav på vårdgivaren. För att nå fram krävs ett helt nytt synsätt i vården. 

Följande fem prioriterade fokusområden  finns i handlingsplanen:

  • Öka kunskap om inträffade vårdskador
  • Tillförlitliga och säkra system, processer och rutiner
  • Öka medvetenhet om hur säker vården är idag
  • Stärka analys, lärande och utveckling
  • Öka riskmedvetenhet och beredskap

Till mer information hos Socialstyrelsen
Till information om remissen
Till remissversionen av handlingsplanen om ökad patientsäkerhet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)