">

Socialstyrelsen har gett ut publikationen "Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården 2020-2024". Den är ute på remiss och remisstiden går ut i oktober. Det övergripande målet är att ingen patient ska behöva drabbas av vårdskada. Bra är att tandvården tydligt omfattas av föreslaget patientsäkerhetsarbete. Inom det området finns mycket att göra då det förekommer många vårdskador i form av allergier och överkänslighet, skada av bredvidliggande tänder, infektioner i käkarna, bettproblem med mera. 

I den somatiska vården inträffar en vårdskada vid vart tionde vårdtillfälle. Detta är vårdskador som hade kunnat undvikas och som förutom personligt lidande årligen kostar minst 7 miljarder kronor enbart i extra vårddagar. Sannolikt är vårdskador involverade i 1 200 dödsfall varje år. Hur många vårdskador det är i åldringsvården, tandvården och inom andra vårdområden är okänt. 

Visionen för den nationella handlingsplanen är "God och säker vård – överallt och alltid". Alla verksamhetsområden berörs det vill säga hela hälso- och sjukvården inklusive tandvården. Detta är ett sätt för politikerna att utveckla och samordna arbetet med patientsäkerhet i landet och tanken är att regionala handlingsplaner ska upprättas av regioner och kommuner, som i sin tur ställer krav på enskilda utövare.

Kunskap och kompetens poängteras liksom patientens medverkan i vården. Fem mål har definierats som en gemensam struktur för handlingsplanen och det är
• Öka kunskap om inträffade vårdskador
• Tillförlitliga och säkra system, processer och rutiner
• Öka medvetenheten om hur säker vården är idag
• Stärka analys, lärande och utveckling ata
• Öka riskmedvetenhet och beredskap

Tandvårdsskadeförbundet är positivt till förbättrat patientsäkerhetsarbete och det är bra att tandvården så tydligt kommer in arbetet. Inom tandvården finns mycket att göra och dagligen kommer vittnesmål om hur tandläkare oavsiktligt eller av stor oaktsamhet skadat patienter.

Det kan vara kvarlämnade rotrester efter utdragning av tänder eller undermålig rengöring efter tandutdragning så att infektionen angriper käkbenet. Vid lagning kan tandläkaren komma åt tanden bredvid och i värsta fall går den tanden inte att rädda. Ibland upptäcks inte kariesangrepp eller begynnande parodontit i tid, vilket också kan få allvarliga effekter.

Det förekommer också att material patienten inte tål sätts in, trots att allergin är journalförd. Användning av flera olika metaller ger oftast upphov till galvaniska strömmar som kan orsaka värk, tandgnissling med mera. Även rena felaktigheter förekommer som fel storlek på broar och kronor, dålig inslipning av bettet, borrning i fel tand med mera. 

Till utredningen/remissversion

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)