Karies är den mest utbredda sjukdomen i världen och kostar samhället och den enskilda mycket pengar. En intressant forskningsrapport publicerades 2020, vilken tyder på att näringsbrister kan orsaka karies. Särskilt viktigt ansåg forskarna det vara  med tillräckliga mängder magnesium, kalcium, fosfor och D-vitamin. Detta är samma resultat som Weston Price fann i sin forskning i mitten av 1900-talet samma problem. 

Brist på magnesium, kalcium, fosfor och D-vitamin kan alltså orsaka försämrad tandhälsa. Det handlar om ökad tendens till blödning, benresorption, tidig tandförlust med mera. Man kan också få problem med tandemaljen. För  mycket kalcium leder till för låga halter magnesium som i sin tur orsakar mjuk tandemalj som inte klarar att stå emot munhålans syror. 

D-vitamin är viktigt för att minska inflammationer och bidrar till ökat upptag av kalcium och fosfor, men är också viktigt för tänder och benuppbyggnad. D-vitaminbrist under graviditeten kan negativt påverka fostrets tandutveckling. Allt detta framgår av en artikel i tidskriften Science från 2020.

Tandläkaren och forskaren Weston Price som var verksam under början och mitten av 1900-talet jämförde många ursprungsbefolkningars kost med den västerländska och fann att ursprungsbefolkningarna fick i sig betydligt mer kalcium, magnesium, fosfor och fettlösliga vitaminer (bl.a. D-vitamin) via kosten. Det påverkade i allra högsta grad risken för karies. Price fann också att förbättrad kost skapade n miljö i munhålan som gjorde att karies läkte ut. 

Weston Price vurmade mycket för animalisk buljong som innehåller stora mängder mineraler och fettlösliga vitaminer. Att koka sin egen buljong och dricka någon deciliter per dag kan minska kariesrisken betydande. Se mer länkarna nedan.

Till forskningsartikeln om karies och näringsbrister
Weston Price bok Nutrition and Physical degeneration
Se också boken Hur ska vi äta? Och Varför? av Gunnila Blomberg

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)