Myndigheter i hela EU har drivit en kampanj för att komma åt otillåtna kosttillskott. De tittar på information om kosttillskotten och om de innehåller otillåtna ämnen eller otillåtna halter. En del av klagomålen gäller preparat för bantning eller muskelbyggande. Men även vanliga vitaminer och mineraler kan hamna i skottgluggen. 

25 EU-länder samt Schweiz och Norge kontrollerade 1077 webbplatser där kosttillskott säljs. Kontrollen omfattade produkter som utan godkända hälsopåståenden påstås kunna förebygga, behandla eller bota skelett- och ledsjukdomar, samt kosttillskott innehållande agmatinsulfat, Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum eller Hoodia gordonii, vilka inte är godkända som nya livsmedel.

Det är sannolikt att EU-länderna kommer att genomföra en ny och än mer ambitiös gemensam kontrollaktion mot e-handelsföretag inom livsmedelsbranschen, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket. I Sverige sökte Livsmedelsverket på nätet efter otillåtna produkter. Elva internetföretag sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden.

Det är bra att tillsynen finns för att hindra t ex att dopingpreparat finns med i kosttillskotten. Men ofta handlar det också om  vanliga vitaminer och mineraler som folk behöver för att må bra. Vitamin B3 är ett sådant exemepl som inte för säljas i höga doser, trots att forskning visar att schizofrena ofta normaliseras vid intag av höga doser av detta vitamin. 

Livsmedelsverket upprepar som ett mantra att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler med födan. Men det är inte alls sant. 2010 års utredning om folks matvanor visar att bara 17 procent av befolkningen äter tillräckliga mängder grönsaker och frukt (ca 500 gram per dag). 

Det är inte sant, enligt verkets egna undersökningar. De allra flesta eller minst 83 procent av befolkningen behöver öka intaget av vattenlösliga vitaminer för att få tillräckliga mängder. Ändå påstår livsmedelsverket att man får dessa via maten. En eller flera multivitaminer behöver de flesta varje dag. Därtill kommer att så gott som alla har magnesium, D-vitamin, selen och zinkbrist på grund av att våra jordar är utarmade på dessa ämnen. 

Vilka kommersiella intressen driver på hetsen mot kosttillskott? Många har genetiska problem att ta upp vissa ämnen och behöver då relativt höga halter. Man kan tycka att i sådana fall ska sjukvården skriva ut recept på dessa ämnen. Men så sker inte då få vårdcentraler inte har kunskap om genetiska ämnesomsättningsproblem och ännu mindre om hur man korrigerar näringsobalanser. 

Till livsmedelsverkets pressmeddelande
Till information om vilka hälsopåståenden som är godkända av Livsmedelsverket

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu