Munhålans bakterier är viktiga som skydd mot karies och andra sjukdomar. Men det gäller att det är bra bakterier. Felaktig kost med mycket socker gör att saliven blir sur och felaktiga bakterier etablerar sig. Svagt basisk miljö i munhålan ska man därför sträva efter.
Märkligt är att de flesta bakterier normalt inte trivs i miljöer med lågt pH, det vill säga sur miljö. Men det visar sig att bakterier också kan anpassa sig till surheten och då kallar vi det för att bakterierna utvecklat syratolerans. Tyvärr får detta stora effekter både på munhälsan och övrig hälsa.
Bakterier som anpassat sig till en surare miljö blir mer aggressiva när det gäller förmågan att bilda karies och andra sjukdomar. De kan också i den sura miljön reagera med proteiner i saliven.
När bakterier analyserades hos barn med och utan karies fann forskarna att barn med mycket karies hade mer syratoleranta bakterier än de med bra tandhälsa.
Positivt var dock att probiotika och särskilt bakterien Lactobacillus reuteri kan förhindra utveckling av syratolerans hos munbakterier. Det innebär att tillskott av just den bakterien kan minska risken för karies genom att förhindra syratoleranta bakterier att bildas.
Detta innebär att sådana probiotiska arter skulle kunna påverka de egenskaper hos orala bakterier som bidrar till kariesutveckling. Även en kost som skapar mer basisk saliv ger liknande egenskaper. Enklast kanske ändå är att tillföra probiotiska bakterier som hindrar bakterier att bli syratoleranta och därmed minska risken för karies.