När man tar bort tänder vill man gärna ha något istället och det behöver inte vara ett implantat. Olika material finns för tillfälliga respektive permanenta avtagbara proteser. Glasfiberförstärkta kompositer kan göras mycket tunna och lätta och är exempel på nya bra material. Tandläkarna känner inte alltid till vilka material som finns, men kan rådgöra med sin tandtekniker. 

Tandhälsoförbundet (Tf) rekommenderar helt metallfria material som tandlagningsmaterial, implantat, kronor, broar och avtagbara proteser. Det finns många bra material och inflödet på marknaden av nya material ökar.

Man ska dock tänka på att nya material sällan bekostas av försäkringskassan och att tandläkaren kan känna sig obekväm med att använda dem. För tandläkaren kan det handla om försäkringsfrågor om materialet inte håller eller svenska myndigheters inställning till materialet. 

Anledningen till att Tf förordar metallfria material är att metaller eller metallegeringar (t.ex. titan eller kromkobolt) alltid frigör nanopartiklar och metalljoner till omgivningen. Det sker överallt i kroppen runt implantat, skruvar eller clips. I munhålan tillkommer en rätt aggressiv miljö där surheten varierar beroende på vad man äter, salivens neutraliserande förmåga och vilken bakterieflora man har. 

Därför är det oklokt att ha metalliska material i munhålan. Nu för tiden finns alternativa material för alla applikationer. Det kan vara svårare att få metallfria höft- eller knäimplantat och behöver man så småningom sådana så kan det vara bra att åtminstone vara metallfri i munnen. 

CAD/CAM tekniken har inneburit många fördelar för tandläkaren och patienten. Med sådan teknik kan man med hjälp av avancerade apparater skära ut en krona, bro eller avtagbar protes i många olika material. Tidigare tillverkade tandteknikerna många proteser själva med hjälp av en plastbas som behövde blandas och värmas. Materialet blev sämre än det som nu tillverkas industriellt och kommer till tandteknikern/tandläkaren i form av runda plattor.

De nya materialen tillverkas under hög temperatur och högt tryck. Inga porer eller luftbubblor finns kvar och det läcker inga monomerer från dessa material. De kemiska och mekaniska egenskaperna är mycket bättre jämfört med tidigare resinbaserade material.

CAD/CAM-tekniken använder sig av tredimensionella data för att skära ut proteserna. Flertalet tandläkare använder skanner för att läsa av tändernas storlek och läge. När tandteknikern får skanningen kan både tillfälliga proteser och permanenta kronor, broar och delproteser göras direkt utifrån datamaterialet.

Om tandläkaren planerar utdragning av t.ex. en framtand kan en skanning av munhålan skickas till tandteknikern innan utdragning. Tandteknikern kan via sitt datasystem ta bort tanden och göra en tillfällig avtagbar protes som sitter fast med klamrar runt kvarvarande tänder. Patienten kan då få sin protes vid samma tillfälle som tanden dras ut och slipper gå omkring med en glugg. 

Tf har länge förordat Zirkonia som ett bra material i kronor och broar liksom till implantat. Zirkonia är hårt, hållfast och bra, men relativt tungt. De nya flerskiktade så kallade monolitiska material av Zirkonia har en fin lyster och ser ut som de egna tänderna. I början då Zirkonia gjordes var det helt vitt och många tandläkare brände på ett färgskikt för att tanden skulle få en mer naturlig färg. Detta skikt kunde spricka och krackelera. De monolitiska materialen har inga sådana problem och är alltså betydligt bättre. 

Andra metallfria material som använts länge och som Tf:s medlemmar ofta tål är nylon. PEEK är ett plastmaterial som funnits en tid och som fungerar bra. Andra nya material är bland annat Vita Vionic, Trilor och InFibra. Plast- eller kompositmaterialen är lite mjuka och kan därför kännas relativt bra att ha i munnen. Tänk dock på att varken proteser, implantat  med kronor eller broar blir som de egna tänderna och att det  kan ta lite tid att vänja sig vid dem. 

För och nackdelar med metallfria proteser (engelska)
Till forskningsartikel om metallfria protesmaterial (2023, engelska)
Om PEEK i tandvården (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)