Tandvårdsskadade har ofta mag- och tarmproblem som relateras de till amalgam och kvicksilver, men det finns också andra orsaker till besvären eller kombinationer av olika faktorer. Symtomen handlar om diarré eller förstoppning, uppblåsthet vid måltider, värk, extrem trötthet med mera. Diagnosen SIBO innebär att bakterier från tjocktarmen invaderat tunntarmen och där ställer till problem. 

SIBO eller Small Intestinal Bacterial Overgrowth har under senare tid diskuterats alltmer. Orsaken kan vara att magsäckens surhet inte är tillräcklig eller att normal tarmflora kommit i obalans. Kvicksilver från amalgamfyllningar kan läcka ner i tarmen och med stor sannolikthet påverka tarmfloran.

Hos dem med SIBO är det vanligt med brist på vitamin B12 och järn, delvis till följd av att bakteriefloran försämrats och inte längre tillverkar B12 och dessutom vill de nya dåliga bakterierna ha vitaminet och järnet för sin egen överlevnad. Men också andra näringsbrister kan uppstå till följd av att tarmslemhinnan försämras och reducerar upptaget av viktig näring. 

Kosten är ett sätt att försöka läka tarmen. Det handlar framför allt om att ta bort socker och snabba kolhydrater. Kom ihåg att frukt och alkohol innehåller mycket socker. Grönsaker är således bättre än frukt för att få i sig viktiga vitaminer.  Ofta kan gluten och mjölkprotein inklusive laktos behöva tas bort, åtminstone en tid. 

Diagnosen SIBO är etablerad i skolmedicinen och en del läkare ordinerar antibiotika för att ta bort de dåiga bakterierna. Detta hjälper emellertid endast tillfälligt och omläggning av kosten plus bakterietillskott är viktigt för att efter antibiotikakuren etablera en funktionell tarmflora. 

Se inslag från TV-helse.no
Se också info magkliniken
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu