- Forskning
- Hälsa
Lökväxter har sedan antiken rykte om sig att bota eller skydda mot sjukdomar, något som modern forskning visat ha ett reellt underlag. Främst är det vitlök som undersökts, men även andra lökväxter innehåller skyddande ämnen.
Lökväxter innehåller svavelhaltiga ämnen med antioxidanteffekter och färgade lökar som rödlök dessutom antocyaniner, färgade flavonoider som är vanligt förekommande i bär och frukt och som, förutom att vara antioxidanter, har visat sig påverka celler på ett flertal sätt i positiv riktning.
Metaller som kvicksilver och aluminium orsakar bildning av fria radikaler som orsakar oxidationsskador och en vanlig måltavla är aminosyran cystein i viktiga enzymer. Tillförsel av svavelhaltiga ämnen ökar möjligheten att radikal-attackerna träffar de tillförda ämnena och inte någon viktig komponent. Flavonoiderna i sin tur neutraliserar fria radikaler och bidrar till att skydda och regenerera cellernas egna antioxidanter som glutation.
I en studie på möss exponerades djuren dagligen för 50 mg/kg aluminium (ca. 1 mg/dag) nedsvalt under 60 dagar. En grupp djur fick endast saltlösning, en grupp enbart aluminium och andra grupper 50, 100 och 200 milligram av ett vatten/alkoholextrakt av rödlök som frystorkats till pulver.
De aluminiumbehandlade djuren fick motoriska och minnesstörningar, lipidperoxidation var ökad, glutation och katalas sänkt , effekter som hävdes genom tillförseln av lökextrakt. Även aluminiumhalten i hjärnan var lägre hos de lök-behandlade djuren. Orsaken var okänd, men forskarna misstänker att extrakten gjorde blod-hjärn barriären mer ogenomtränglig.
De mängder lökextrakt som användes i djurförsöken motsvarar ganska avsevärda mängder rå eller tillagad lök om mängderna direkt översätts till mänskligt intag, men studien visar att inte bara vitlök, utan även vanlig lök innehåller ämnen som skyddar mot fria radikaler och metaller.
En översikt om aluminium finns i Tf-bladet nr 4, 2014.