Magnesium är ett livsviktigt mineral som många svenskar har brist på. Magnesium har många funktioner i kroppens biokemi och ingår i hundratals enzymer och behövs för energiproduktion, bildning av proteiner, bidrar till att förmedla signaler mellan celler med mera. Magnesium behövs också för upptag av vitamin D och kalcium. Särskilt äldre personer kan behöva tillskott. 

Väl känt är att man kan få muskelkramper av magnesiumbrist liksom migrän och hjärtkärlsjukdomar. Till och med osteoporos eller benskörhet kan ha att göra med tillgången av magnesium i kroppen.

Magnesium lagras i skelettet, men kan vid behov frigöras därifrån för att användas i olika kroppsfunktioner. Mycket magnesium finns också i musklerna. Surhet i kroppen gör att mineraler löses ut för att neutralisera syran. Därför är det angeläget att se till att basa kroppen. 

Behovet av magnesium behandlas i en artikel publicerad  av Linus Paulings institut vid Oregon State University. I artikeln informeras om viktiga mikronäringsämnen varav magnesium är en av de viktigaste mineralerna.  Magnesium har viktiga funktioner gällande struktur och funktion i kroppen. Särskilt gäller det för möjligheten att skapa energi i cellerna. 

Magnesium är viktigt också för signalering till nerver, muskler och för normal hjärtrytm. Och har också betydelse för celldelningen. Många med benskörhet kan exempelvis må bättre av magnesiumtillskott istället för kalktillskott. Kroppens mineraler befinner sig i ett jämviktsförhållande till varandra och om t.ex. man tar för mycket kalcium frigörs magnesium och fosfater från skelettet. Djur som får mineraltillskott får tillskott av alla mineraler för att brister inte ska uppstå.

Se mer artikeln från Linus Paulings institutet vid Oregon State University (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)