Det är aldrig fel att ta upp kostens betydelse för tandhälsan och hur man faktiskt kan stoppa kariesangrepp och läka dem med kost och kosttillskott. Flera terapeuter arbetar på liknande sätt och alla har den forskning som tandläkaren och näringsforskaren Weston A Price tog fram som bas. Det innebär i praktiken att man ska stoppa bakteriernas syraproduktion, ge kroppen tillräckligt med näring för att den ska kunna remineralisera tänderna. På hemsidan har detta ämne behandlats tidigare.

Steven Lin har skrivit boken The Dental Diet som kommer att recenseras mer noggrant i kommande Tf-blad. Lin har också ett speciellt protokoll som han föreslår att patient och tandläkare tillsammans ska arbeta med. Det går bland annat ut på att förbättra kosten och att tillföra fettlösliga vitaminer samt mineraler som magnesium och zink som hjälper kroppen att laga trasiga tänder.

Alla kan ha nytta av kostomläggning och supplement, men särskilt viktigt är det för små barn eller tonåringar med många kariesangrepp. Det finns många anledningar till hål i tänderna. Det kan vara genetiskt, felaktig bakterieflora redan från födseln eller försämrad sådan på grund av hög sockerkonsumtion eller kost som inte ger tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. 

Tänk också på att fullkorn eller egentligen alla frön som ska gro innehåller gifter i form av bland annat fytinsyra, som binder mineraler hårt och gör dem otillgängliga i kroppen. Gifterna är till för att hindra att fröet gror när det är för torrt. Vid regn och ordentlig fukt i marken bryts gifterna ner av enzymer som blir aktiva och därmed blir också viktiga näringsämnen tillgängliga. Lägg därför alltid frön, nötter med mera i blöt ett dygn innan de ska konsumeras. Detta som ett sätt att efterlikna naturens gång och att minska risken för brist på mineraler. Hög konsumtion av fullkorn kan således vara en orsak till hål i tänderna. 

Se mer om protokollet för att laga tänderna naturligt i första länken nedan. Övriga länkar går till tidigare inlägg på hemsidan som tagit  upp detta tema. 

Till protokoll från tandläkare Steven LIn om hur kariesangrepp kan stoppas och lagas naturligt (engelska)
Till inlägg på hemsidan om hur man kan laga tänderna med kosten
Till inlägg på hemsidan om Weston Price och kostens betydelse för tänderna
Till artikel på hemsidan om Ramiel Nagel, terapeut som för Prices ideer vidare 
Till artikel "Kostens betydelse för tandhälsan" i Medicinsk Access

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

Till Heavy Metal Detox Summit Samtliga föredrag från avgiftningskonferensen i Berlin 2019 finns här.
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu