- Hälsa
Tyska forskare har i en välgjord vetenskaplig undersökning kunnat visa att antiinflammatorisk kost kan minska inflammationer i tandköttet. Det finns således fler anledningar för tandläkare att ge råd om kosten än förebyggande av karies.
Studien visade att antiinflammatorisk kost minskade påverkan och utbredning av så kallad gingivit eller tandköttsinflammation. Studien gjordes på 30 personer som delades in i två grupper. Försöksgruppen instruerades att äta antiinflammatorisk kost medan kontrollgruppen fortsatte att äta som vanligt.
Försöksgruppens mat bestod av mycket grönsaker och frukt, omega-3-fettsyror och relativt lite animaliska proteiner och så gott som inga raffinerade kolhydrater. Denna grupp fick också anvisningar om att ta extra C-vitamin som exempelvis kiwifrukt, D-vitamin, fibrer och nitratinnehållande växter som spenat och rödbetor.
Efter bara fyra veckor kunde forskarna konstatera att gingivalindex fallit i båda grupperna, men signifikant mer i försöksgruppen. Ävenså ökade D-vitaminhalten i försöksgruppen. Författarna till forskningsstudien föreslog att praktiserande kollegor skulle testa kostrådgivning vid behandling av ginggivit. Huruvida kostomläggningen påverkar parodontit är oklart.
Till artikel i Tandlaegebladet (danska)
Till forskningsrapporten