Var femte person i vårt land har tatueringar. Tatueringsfärger innehåller många olika tungmetaller som bly, nickel och arsenik. Nu håller svenska forskare på att undersöka om det finns kopplingar mellan vissa cancerformer och tatueringar.

Forskarna tror att metallfärgerna kan trigga i gång immunförsvaret genom att färgpartiklarna av kroppen betraktas som främmande kroppar. Det blir samma reaktion som då titanpartiklar frigörs från implantat och jämförbart med om kroppen utsätts för virus eller bakterier.

Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet driver studien om tatueringars kopplingar till cancer. Framför allt handlar det om hudcancer och cancer i lymfkörtlarna, som under senare decennier ökat. Dessa cancerformer har emellertid kopplats till intensiv solning. 

– Tatueringarna kan vara en riskfaktor i sig själva, säger Christel Nielsen, men det kan också finnas en koppling till solning och UV-ljus.
En del av dessa pigment bryts nämligen ner av UV-strålning till farligare kemiska föreningar än vad själva färgen är. 

Forskarna har skickat ut en enkät till 9 000 personer som haft hudcancer eller cancer i lymfkörtlarna. De har fått svara på frågor om huruvida de är tatuerade, och i så fall när de tatuerade sig, var på kroppen, hur stora tatueringarna är och vilka färger det rör sig om. Samma frågor har ställts till en jämförelsegrupp på 27 000 personer som utgör ett tvärsnitt av den svenska befolkningen.

Jämför vi med risker som Tandhälsoförbundets medlemmar rapporterar om till följd av metaller så handlar det främst om annat än cancer som t.ex. extrem trötthet, oförklarlig värk, ögonproblem, allergier och tarmbesvär. Sådana besvär bör således också kunna uppstå hos känsliga individer med tatueringar. Mer forskning behövs om koppling mellan tatueringar och olika sjukdomar. 

Det är svårt att ta bort tatueringar och om de t.ex. lasras bort kan sannolikt tungmetallerna tränga längre ner i huden och nå blodet. Den som är känslig för metaller bör därför tänka sig för innan tatueringen alternativt kontrollera om det förekommer allergier mot någon av tatueringsfärgerna. 

Bättre och mindre giftiga tatueringsfärger behövs för att minska riskerna för sjukdom. 

Till artikeln på forskning.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)